Vyrábění nožů je pro něj zábava stejně jako pro Jaroslava Čecha, který návštěvníkům přišel nabídnout své bohatě zdobené nože. „Nejdřív vyrobím tvar čepele, rýdlem ji potom upravím a jemné vzory vysekávám sekáčkem. Ocel se potom nechá zakalit a vyleštit,“ popisuje postup Čech. Nad výrobou jednoho nože stráví i 250 hodin.

Hlavně bojové nože na výstavě ukázal i její organizátor Lubomír Maďarič. „Vyrábím je speciálně na zakázku pro speciální složky armády a policie už od roku 1997. Moje nože používají na misích v Iráku nebo Afghánistánu,“ vyjmenoval.

Dodal, že jeden z jeho nožů má dokonce bývalý americký prezident Bill Clinton. „Je to lovecký nůž s rytinou medvěda. Daroval jsem mu ho v roce 1994, byl totiž tehdy v České republice. Po složitém procesu mi přišel děkovný dopis z Bílého domu. Známý mi řekl, že ho měl Clinton vystavený na poličce,“ vyprávěl Maďarič. Tehdy o českém nožíři psal i Washington Post.

Zájem o nože se podle organizátora zvyšuje. „Letos je tu podstatně víc lidé než loni. Máme tady plno už od rána,“ konstatoval Maďarič.

Šermířská show

Návštěvníky na výstavu přilákala i šermířská show, kterou zorganizoval brněnský Bravo Team. „Dnešní vystoupení jsme natáhli na hodinu, ukazovali jsme návštěvníkům ještě zbraně a různé techniky. Chceme, aby poznali jazyk, jakým zbraně promlouvaly v šestnáctém, sedmnáctém a osmnáctém století,“ vysvětlil jeden z šermířů Libor Olšan.

Jejich souboje jsou nacvičené a mají přesný scénář. „Je to lepší, víme totiž, co můžeme jeden od druhého čekat a mnohem víc si dovolíme,“ dodal šermíř.

Ostří jejich zbraní je tupé, hrot ale stejně bodá. „Ostrou hranu meče divák neocení a navíc, když to potom dáme někomu do ruky, první věc, co udělá, je, že po něm přeje palcem. To bychom pořád jezdili na úrazovku,“ zasmál se Olšan.

Rytířská zbroj společně s doplňky ho vyšla na zhruba čtyřicet tisíc korun. „Šerm mě zajímá už téměř pětačtyřicet let. Máme takové pravidlo – dokud udržím meč a moč, budu ho dělat dál,“ vtipkoval muž.