Pořádá ji radikální uskupení Dělnická mládež, které je propojeno s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Do cesty se protestujícím nekompromisně staví policejní těžkooděnci. Nikdo nemá šanci dostat se na druhou stranu. Policisté stojí na kolejích pro tramvaje a dav blokují. Dopravní podnik raději odklonil z této části náměstí tramvajovou dopravu. Místem neprojedou ani auta.

Snahu skupiny podporující uprchlíky dostat se za bariéru z těžkooděnců sledují radikálové z Dělnické mládeže a polovina z nich přechází blíž k pomyslné hranici. „Čechy Čechům," křičí a přitom hlasitě pískají.

Jeden z radikálů se rozběhne proti těžkooděncům a snaží se dostat na druhou stanu. Marně. Policisté ho odrážejí zpět. „Nechceme se prát, chceme prostě jen vyjádřit svůj názor. Uprchlíci tady nemají co dělat. Ať je deportují zpět do jejich země a bude klid," říká protestující Jiří Beránek, který na akci dojel z Olomouce. Obě strany na sebe pokřikují svá hesla a výhružně zvedají ruce. „Fašisti do práce", řve dav podporující uprchlíky.

Po pár minutách se radikálové vracejí zpět před kostel, kde má zrovna proslov předseda dělnické strany Tomáš Vandas. „Jestli chceme přežít, bojujme. Hajme myšlenku národa. Můžeme imigranty posílat zpět a stavět zdi kolem našeho státu, ale to nic nevyřeší. Jediným řešením je vystoupit z Evropské unie. Uzavřít hranice a rozmístit tam armádu," křičí Vandas do mikrofonu. Příznivci strany dávají hlasitým potleskem najevo, že sdílejí jeho názory.

Odvedli je

Pár skupinek se od poslechu vzdaluje a zase míří směrem k druhé demonstraci. Do potyčky se dostávají policisté s oběma stranami. Pryč odvádí jak radikály, tak demonstranty podporující uprchlíky. Oba pochody se k sobě ale nedostaly. Nad náměstím přelétává vrtulník a připraveni jsou i policisté na koních. Zpovzdálí prostor kontrolují hlídky se psy.

Akce radikálů na Moravském náměstí končí v sedm hodin. „Pojďme na nádraží," vyzývá jeden. Dav se seskupí a v hustém proudu směřuje přes náměstí Svobody.

Z boku shluk lidí nekontrolují žádní policisté. Kryjí až vstup do protějších ulic. „Čechy Čechům. Proti islámu. Proti menšinám a feminismu," burcují radikálové v popředí.

Pak někdo zapálí dýmovnici. Smrad se táhne Masarykovou ulicí. „Kde domov můj," začnou zpívat radikálové. Další při hymně mávají červenými světly a rozdmýchávají kouř.

Před hlavním nádražím se pak poprvé potkávají všichni. „Očividně jsem si vybral správný den na cestování," říká ironicky přihlížející Metoděj Melík. Není vůbec jasné, kdo dnes demonstroval a kdo ne. V davu se ozývají ještě dělobuchy. Akce definitivně končí okolo sedmé hodiny. „Zajistili jsme nakonec sedm lidí," dodává jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Bitce na demonstraci bránili policejní těžkooděnci

Brno – Rvačky s policejními těžkooděnci, provolávání hesel i nadávek a rány dělobuchů provázely páteční dvě demonstrace reagující na uprchlíky, které se konaly na Moravském náměstí v Brně. „Výsledek je sedm zajištěných. Všechny jsme vyslechli na služebně. Ti, kdo nepodali vysvětlení svého chování, tam zůstanou přes noc," řekla v pátek jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Na podporu přijetí imigrantů do České republiky se po páté hodině u kašny na náměstí sešlo přes pět set lidí. Druhá akce organizovaná uskupením Dělnická mládež se konala jen pár set metrů odtamtud u kostela svatého Tomáše. Přišlo na ni přes sedm set účastníků.

Obě skupiny se snažily po sedmé hodině dostat k sobě. Do cesty se jim na tramvajových kolejích postavili policejní těžkooděnci a střetu zabránili. „I když jsme věděli, že nás na druhé straně čeká přesila, snažili jsme se tam dostat a vyjádřit svůj názor. I kdyby to mělo být po zlém," uvedl Brňan Pavel Kačírek, který demonstroval proti Dělnické mládeži.

Obě demonstrace skončily okolo sedmé hodiny. Členové a sympatizanti Dělnické mládeže se vydali k hlavnímu nádraží. „Vzduchem létaly světlice i dýmovnice. Občas proletěla sklenka od piva," popsala jejich výtržnosti kolemjdoucí.

LENKA GRABCOVÁ
MARKÉTA TURKOVÁ