Pokud vydrží dosavadní mrazy, můžou se lidé na zamrzlou hladinu vypravit nejdříve o víkendu. „V příštích dnech se podle předpovědi teploty mají pohybovat kolem nuly, takže led bude pravděpodobně bezpečný ještě později. Strážníci z poříční jednotky pravidelně prověřují jeho tloušťku speciálním vrtákem. Až bude mít alespoň deset centimetrů a pro bruslaře bude bezpečný, upozorníme na to na našich webových stránkách i prostřednictvím médií," řekl mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl.

Břehy přehrady podle něj pravidelně kontrolují hlídky. „Nemůžeme být ale všude, abychom lidi napomínali. Zatím by nikdo neměl vstupovat ani na led Žebětínského rybníka a rybníků v Mariánském údolí. I tam budeme led průběžně prověřovat," potvrdil Simandl.

Lidé se ale na led pouští i přes varování. „Už máme hlášeny případy, kdy děti bruslí na velmi nebezpečných místech. I když plocha vypadá bezpečně, může být na některých místech kvůli proudící vodě zeslabená. Například led na Svratce je v Brně silný jen dva centimetry," upozornila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Podle strážníků stále více Brňanů také zkouší pevnost ledu vlastním způsobem. „Na led hází velké kameny. Ty ale do ledu postupně zamrzají a v budoucnu budou dělat velký problém bruslařům," upozornil mluvčí.