VYBERTE SI REGION

Nic tak pálivého jsem nikdy nejedl, říká vítěz v pojídaní chilli

Brno - Nastříkat si do úst pepřový sprej? Dvaadvacetiletý Roman Kalista pozřel o víkendu v Brně na soutěži Chillibraní něco mnohem horšího. Ve finále ho čekala omáčka, která je třiapůlkrát pálivější než pepřový sprej. „Bylo to extrémní, nic tak pálivého jsem nikdy nejedl," vypráví student medicíny z Prahy.

11.9.2013 1
SDÍLEJ:

Dvaadvacetiletý Roman Kalista (s brýlemi uprostřed) zvítězil v Brně na soutěži Chillibraní.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Ostrá jídla má rád od dětství. Před třemi lety se začal zálibě víc věnovat a kupovat papričky ve speciálních obchodech a přes internet. Soutěže v pojídání chilli se účastnil poprvé. „Byla to zábava. Náhodou jsem i vyhrál," říká.

Podle pravidel má člověk minutu na to, aby vložil do úst lžičku omáčky. Další dvě minuty má na to, aby sousto snědl. Soutěžních kol Kalista absolvoval patnáct.

Pálivost jídel se postupně zvyšovala. „Klání skončilo, až když můj soupeř nebyl schopen sníst omáčku," říká mladík. Titul Chilližrout si vybojoval v konkurenci pětatřiceti soutěžících.

Festival pálivých jídel Chillibraní a mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla ChilližroutV polovině soutěže mu začaly slzet oči. „Byl jsem zpocený a ta bolest byla příšerná," popisuje. Pálení v ústech se podle něj dá vydržet, mnohem horší to je v jícnu a žaludku. Aby si po skončení ulevil, pil mléko. „Látka kasein, kterou obsahuje, pokryje stěny žaludku, a chilli ho tak nemůže dál dráždit," vysvětluje.

Většina jeho soupeřů zapíjela sousta vodou. „Nikdy to nedělám, myslím si, že to účinek jenom zhorší," říká student.

Záliba v pálivých jídlech podle něj není drahá. „Může se zdát, že když zaplatím šest set korun za malou lahev omáčky, je to hodně. Ale vydrží mi půl roku," popisuje Kalista. Papričky zkoušel i pěstovat. „Nic mi nevyrostlo, proto si je raději kupuji," dodal vítěz.

Autor: Kateřina Foltánková

11.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Trať mezi Brnem a Prahou? V zisku budeme do dvou měsíců, říká Jančura

Brno /ROZHOVOR/ – Pět let uplynulo od doby, kdy žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury začaly dělat konkurenci Českým drahám na trati mezi Prahou a Ostravou. Nyní vyjedou i mezi Prahou a Brnem. „Než rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty o našem začátku přišlo, trnuli jsme, protože politická moc Českých drah je velká. Ale právo bylo na naší straně," říká o svém vítězství nad státním dopravcem Jančura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies