VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nic tak pálivého jsem nikdy nejedl, říká vítěz v pojídaní chilli

Brno - Nastříkat si do úst pepřový sprej? Dvaadvacetiletý Roman Kalista pozřel o víkendu v Brně na soutěži Chillibraní něco mnohem horšího. Ve finále ho čekala omáčka, která je třiapůlkrát pálivější než pepřový sprej. „Bylo to extrémní, nic tak pálivého jsem nikdy nejedl," vypráví student medicíny z Prahy.

11.9.2013 1
SDÍLEJ:

Dvaadvacetiletý Roman Kalista (s brýlemi uprostřed) zvítězil v Brně na soutěži Chillibraní.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Ostrá jídla má rád od dětství. Před třemi lety se začal zálibě víc věnovat a kupovat papričky ve speciálních obchodech a přes internet. Soutěže v pojídání chilli se účastnil poprvé. „Byla to zábava. Náhodou jsem i vyhrál," říká.

Podle pravidel má člověk minutu na to, aby vložil do úst lžičku omáčky. Další dvě minuty má na to, aby sousto snědl. Soutěžních kol Kalista absolvoval patnáct.

Pálivost jídel se postupně zvyšovala. „Klání skončilo, až když můj soupeř nebyl schopen sníst omáčku," říká mladík. Titul Chilližrout si vybojoval v konkurenci pětatřiceti soutěžících.

Festival pálivých jídel Chillibraní a mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla ChilližroutV polovině soutěže mu začaly slzet oči. „Byl jsem zpocený a ta bolest byla příšerná," popisuje. Pálení v ústech se podle něj dá vydržet, mnohem horší to je v jícnu a žaludku. Aby si po skončení ulevil, pil mléko. „Látka kasein, kterou obsahuje, pokryje stěny žaludku, a chilli ho tak nemůže dál dráždit," vysvětluje.

Většina jeho soupeřů zapíjela sousta vodou. „Nikdy to nedělám, myslím si, že to účinek jenom zhorší," říká student.

Záliba v pálivých jídlech podle něj není drahá. „Může se zdát, že když zaplatím šest set korun za malou lahev omáčky, je to hodně. Ale vydrží mi půl roku," popisuje Kalista. Papričky zkoušel i pěstovat. „Nic mi nevyrostlo, proto si je raději kupuji," dodal vítěz.

Autor: Kateřina Foltánková

11.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies