VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nic tak pálivého jsem nikdy nejedl, říká vítěz v pojídaní chilli

Brno - Nastříkat si do úst pepřový sprej? Dvaadvacetiletý Roman Kalista pozřel o víkendu v Brně na soutěži Chillibraní něco mnohem horšího. Ve finále ho čekala omáčka, která je třiapůlkrát pálivější než pepřový sprej. „Bylo to extrémní, nic tak pálivého jsem nikdy nejedl," vypráví student medicíny z Prahy.

11.9.2013 1
SDÍLEJ:

Dvaadvacetiletý Roman Kalista (s brýlemi uprostřed) zvítězil v Brně na soutěži Chillibraní.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Ostrá jídla má rád od dětství. Před třemi lety se začal zálibě víc věnovat a kupovat papričky ve speciálních obchodech a přes internet. Soutěže v pojídání chilli se účastnil poprvé. „Byla to zábava. Náhodou jsem i vyhrál," říká.

Podle pravidel má člověk minutu na to, aby vložil do úst lžičku omáčky. Další dvě minuty má na to, aby sousto snědl. Soutěžních kol Kalista absolvoval patnáct.

Pálivost jídel se postupně zvyšovala. „Klání skončilo, až když můj soupeř nebyl schopen sníst omáčku," říká mladík. Titul Chilližrout si vybojoval v konkurenci pětatřiceti soutěžících.

Festival pálivých jídel Chillibraní a mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla ChilližroutV polovině soutěže mu začaly slzet oči. „Byl jsem zpocený a ta bolest byla příšerná," popisuje. Pálení v ústech se podle něj dá vydržet, mnohem horší to je v jícnu a žaludku. Aby si po skončení ulevil, pil mléko. „Látka kasein, kterou obsahuje, pokryje stěny žaludku, a chilli ho tak nemůže dál dráždit," vysvětluje.

Většina jeho soupeřů zapíjela sousta vodou. „Nikdy to nedělám, myslím si, že to účinek jenom zhorší," říká student.

Záliba v pálivých jídlech podle něj není drahá. „Může se zdát, že když zaplatím šest set korun za malou lahev omáčky, je to hodně. Ale vydrží mi půl roku," popisuje Kalista. Papričky zkoušel i pěstovat. „Nic mi nevyrostlo, proto si je raději kupuji," dodal vítěz.

Autor: Kateřina Foltánková

11.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies