S potížemi ve Fakultní nemocnici Brno se potýkala například Renata Matušková, jejíž pětiletý syn nedávno upadl do bezvědomí a přestal dýchat. Chtěla být s ním a spát u něho. Překvapil ji však poplatek 350 korun, který lékaři požadovali. „Zarazilo mě to, protože jsem s tím nepočítala. Navíc jsem musela na přistýlku čekat den, než se uvolnila," vzpomínala žena. Lékaři totiž vyhodnotili, že zdraví jejího syna nevyžaduje, aby u něho musela přespat.

"Nemůžeme ubytovat všechny"

Jako první na kauzu nedávno upozornil Český rozhlas. Podle něj lékaři požadují poplatky, i když na bezplatný pobyt mají rodiče dětí do šesti let díky pojišťovně nárok.

Nemocnice ale svůj postup brání. „,Tuto službu zpoplatňujeme, pokud zdravotní stav dítěte přítomnost rodiče nevyžaduje. Pojišťovna u nás hradí pobyt rodičům dětí, které mají rakovinu, jsou po těžkých nehodách nebo po těžkém onemocnění, mentálně retardované, kojené nebo nebo jsou mladší dvou let," shrnula mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Podle ní ostatním rodičům nelze pobyt zdarma umožnit. „Dětská nemocnice má 450 míst pro děti a sto míst na přespání pro rodiče. Nemůžeme je proto ubytovat všechny. Platí 350, 450 nebo 550 korun podle kvality ubytování," řekla mluvčí.

Jenže jiné nemocnice podobný přístup nezvolily. Třeba v břeclavské nemocnici rodiče neplatí nic. „Dítě má nárok, aby při něm v nemocnici byl někdo blízký. Pokud však rodič dítěte do šesti let požaduje nadstandard, zaplatí 212 korun. U dětí starších šesti let platí doprovod 106 korun, necháme ho ale tady jen pokud nám to kapacita umožňuje," sdělila mluvčí Radomíra Schweitzerová.

V mezích zákona

Poplatky ve fakultní nemocnici už prošetřilo ministerstvo zdravotnictví. „Nemocnice neporušila zákon. Ředitele Romana Krause jsme jen požádali, aby dohlédl, zda jsou lékaři z dětského oddělení v těchto případech dostatečně citliví," sdělila mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Podle Čechové ovšem někdy musí lékaři postupovat podle zákona a nedělat rodičům ústupky. Regulují tím počet rodičů na minimum. „Zajistí tak místo na léčbu dalších dětí," podotkla. Přítomnost rodiče v nemocnici podle pojišťoven vyžadují případy, kdy musí být s dítětem celý den.

Podobně jako kvůli poplatkům za nocleh rodičů lidé kritizují Fakultní nemocnici Brno i kvůli platbám za přítomnost otce u porodu. „To byl jeden z důvodů, proč jsme si tuto nemocnici pro porod nevybrali a zvolili raději Vyškov, kde jsme neplatili nic. Nevidím důvod, proč by se za to měly dávat peníze, když nejde o nadstandard," stěžovala si například Hana Syslová. Za doprovod u porodu se ve Fakultní nemocnici platí pět set korun. Za doprovod takzvané duly, která matce pomáhá s porodem, 1500 korun.

V Nemocnici Milosrdných bratří je přitom služba zdarma. „Poplatky za přítomnost otce u porodu nevybíráme. Chceme, aby byl matce a dítěti co nejblíž. Povolujeme u porodu jednoho člověka, tedy klidně i dulu," konstatoval ředitel nemocnice Josef Drbal.

Ředitel ivančické nemocnice Jaromír Hrubeš, ovšem upozornil, že přítomnost otce znamená pro zařízení náklady navíc. „Poplatky jsme zrušili kvůli zbytečnému dohadování. Tyto peníze nám ale nikdo nevrátí," zdůraznil.