„Taky jsem si to myslela," povzdechne unavená matka a přidá do kroku. „Ale radši se mě drž, ať tě něco nepřejede," dodává. Stovky lidí, někteří v maskách, jiní s lampióny, ale většina především teple oblečena míří do centra na obchůzku dalších brněnských divadel. Začíná celoevropský projekt Noc divadel 2013.

Akce se podobá Muzejní noci nebo Noci kostelů. Nabízí divákům podívat se i do zákulisí scén a vyzkoušet si některé práce divadelníků a řadu doprovodných akcí. V Brně i v České republice se koná vůbec poprvé. A podle zahajovacího průvodu je to trochu znát. Už po páté hodině odpoledne se ve dvoraně Městského divadla Brno shromažďují lidé, kteří přišli divadelní noc zahájit pochodem. „Trasa průvodu povede kolem všech zúčastněných brněnských divadel a ve čtvrt na sedm ji zakončí společný potlesk. Cestu zpříjemní kejklíři a různá menší překvapení," naznačila mluvčí Městského divadla Brno Lenka Pazourková.

Na to průvod vyráží veden pořadateli v reflexních vestách, kteří se ho pokouší usměrňovat, často marně. Lidé pochodují po silnici i po přechodu na červenou. První zastávka u Janáčkova divadla budí v lidech nadšení. Nad jejich hlavami se na balkóncích střídají masky a předvádí živý orloj. „To je nádhera. Konečně Brno žije i uměním," usmívá se jednatřicetiletá Marie Bastová, která na akci vyrazila s manželem. Nápad zviditelnění divadel se jí líbí. „Bylo by fajn, kdyby taková akce byla každoročně. Chtělo by to ale zlepšit propagaci. Dozvěděla jsem se o ní až dnes a to úplnou náhodou. Navíc se mi na internetu nepodařilo najít podrobný program," svěřuje se žena.

Průvod pokračuje městem. Na hudební ukázku se zastavuje před HaDivadlem v Alfa pasáži. Po úvodní písni zvou herci diváky dovnitř. Všichni se tam ale nevejdou a tak část průvodu pokračuje dál k Divadlu na Orlí. Tam na diváky čeká světelná show. Poslední zastávka je před Husou na provázku, kde je pořadatelé zvou zpět do jednotlivých divadel. Sednout si za režijní pult při veřejných zkouškách her, nasvítit jevištní dekorace nebo vytvořit vlastní divadelní monolog z útržku známých textů. Noc divadel 2013 začíná.