Čtyřiačtyřicet lidí podepsalo v posledních dvou týdnech petici nazvanou Za nová místa v černovických školkách – lidštějším způsobem. Její autoři také poslali otevřený dopis zastupitelům městské části. „Vedení městské části se bez dostatečné diskuze s lidmi rozhodlo řešit nedostatek míst v mateřských školách vybudováním nástavby na mateřské škole. Nechceme zakázat výstavbu školky, chceme, aby byla na rozumném místě, za rozumné peníze, aby vznikl větší počet míst, než v současnosti plánovaných dvacet," napsali autoři dopisu.

Podle místostarostky Petry Quittové má v nástavbě za sedm milionů korun být jedna třída pro dvacet dětí a další prostor jako herna, ze které může být i druhá třída. V Černovicích se do školky letos nedostalo osmaosmdesát dětí. Třiatřiceti z nich ale na konci srpna ještě nebudou tři roky, a nemají proto na místo nárok. Dalších třicet je z jiné městské části, nová místa by proto měla stačit.

Lidem vadí i to, že práce na nástavbě se mají dít za plného provozu školky a děti by mohli přijít k úrazu, že nová třída ve třetím patře bude špatně dostupná pro matky s dětmi v kočárcích nebo to, že není hospodárné odstranit z budovy střechu, která tam je teprve od roku 2003. Upozorňují, že nástavba možná zastíní domy v okolí a zvýší dopravní zátěž, protože tam projede víc aut rodičů.

Na tento problém upozornila také Marta Šobová v diskuzi pod internetovou peticí. „Bydlím naproti školky a je to opravdu docela nepříjemné už dnes. Vedle sebe máme imunologickou laboratoř a naproti školku, vše s docela velkým provozem. Nemluvě o chování a parkování rodičů, kteří vodí děti do školky," upozornila žena.

Signatáři navrhují vybudování kontejnerové školky a zavedení příspěvku pro rodiče, jejichž děti se do školky nedostaly.

Quittová podotkla, že záměr stavět schválila městská část už loni v prosinci. „Informace vyšla v černovickém zpravodaji a lidé měli možnost se vyjádřit. Půl roku se nikdo neozval, až na poslední chvíli v červnu. Na začátku července pak vznikla petice," informovala místostarostka.

Dodala, že petici podepsali hlavně lidé, kteří na území městské části provozují miniškolku nebo sympatizují s alternativními školkami například s montessori pedagogikou nebo lesními školkami. „Podle mě chtějí, aby víc dětí šlo do jejich soukromých školek a městská část jim na to přidala peníze," domnívá se Quittová.

Řada Černovických ale záměr radnice vítá a s peticí nesouhlasí. „Kvůli práci je školka pro rodiče zásadní. Je dobře, že problémy někdo řeší a snaží se ho vyřešit co nejdřív. Mrzí mě, že jiní tato plány kazí," podotkl například Jan Smejkal.