VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nová příručka poradí, jak žížaly vyrobí kompost i v kanceláři

Brno - Pro zahrádkáře je dobrý kompost základ pěkné úrody. Málokdo ví, že toto vynikající hnojivo lze vyrobit i v bytě nebo kanceláři. Návod teď lidé najdou v nové příručce o žížalovém kompostování, které vydal brněnský Ekologický institut Veronica.

22.2.2015
SDÍLEJ:

Markéta Honzová z brněnského Ekologického institutu Veronica.Foto: DENÍK/Attila Racek

Jedna z jeho autorek je Markéta Honzová. „Lidé se nás na kompostování pomocí žížal často ptali. Rozhodli jsme se proto vydat jednoduchý návod, jak si doma kompost vyrobit," říká osmadvacetiletá absolventka krajinného inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně.

Brožuru plnou názorných obrázků a podrobných popisů sepsala se spoluautorkou asi za měsíc. „Máme bohaté zkušenosti z praxe. Proto nám to šlo rychle od ruky," zdůrazňuje Honzová.

Příručka neslaví úspěch jen u Brňanů, kteří si ji mohou v sídle Veronicy vzít zdarma. Z Brna je posílají také do jiných ekologických poraden po celé republice.

Přestože sama svůj vlastní žížalí kompostér doma nemá, svědomitě se stará o ten v práci. „Doma mám totiž zahradu, tak by to bylo zbytečné," vysvětluje.

Žížalí kompostér může podle ní vypadat skoro jakkoli. „Ideální je dřevěná bedna. Je ale nutné, aby měla víko. S žížalami v hlíně totiž žijí i jiní drobní živočichové, kteří by mohli vylézt a způsobit v bytě nepříjemnosti," popsala kompostér žena.

Na otázku, jak poznat, že je kompost už správně vyrobený, má jednoduchý návod. „Do hlíny se zasadí několik fazolí nebo hrášků a nechají se vyklíčit. Jestli jsou hezky zelené, kompost je hotový. Pokud jsou však nažloutlé, je potřeba nechat žížaly ještě chvíli pracovat," radí.

HANA FLORIANOVÁ

Autor: Redakce

22.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Talentovaný útočník Komety Brno Martin Nečas (vlevo) si podává ruku se šéfem zámořské NHL Gary Bettmanem.

Nečas? Centr budoucnosti, věří u Hurricanes. Sezonu možná ještě stráví v Kometě

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
AKTUALIZOVÁNO
40 18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Jihomoravští policisté převezmou nový luxusní supersport. Měsíc po nehodě

Brno – Nový supersport BMW ve středu převezmou jihomoravští policisté. Potvrdil to policejní mluvčí Bohumil Malášek. „Dnes jej převezeme do Brna. Budeme ho mít za stejných podmínek jako ten minulý," řekl mluvčí.

Uber bude jezdit hned, jak dostane písemné rozhodnutí soudu. Ten má na to 30 dnů

Olomouc, Brno – Řidiči Uberu vyjedou opět do brněnských ulic. Deníku Rovnost to potvrdil ředitel společnosti pro Českou republiku a Slovensko Tomáš Peťovský. „Čekáme na rozhodnutí v písemné podobě a doufáme, že budeme moci co nejdříve obnovit provoz. Rozhodnutí vítáme vzhledem k našim řidičům v Brně a tisícům cestujících," řekl Peťovský.

Hořící cisterna s asfaltem: před příjezdem hasičů zkrotil plameny řidič auta

Sentice – Pět jednotek hasičů vyjíždělo ve středu před sedmou hodinou ranní k požáru cisterny u Sentic na Brněnsku. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky ovšem řidič auta zvládl vůz uhasit ještě sám před jejich příjezdem. „Většinu jednotek jsme nakonec odvolali, řidič si poradil s příručním hasicím přístrojem," komentoval případ Mikoška.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Jižní Morava – Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies