Karel Borovec stejně jako mnoho dalších Brňanů tráví slunné letní dny u Brněnské přehrady. Ty mu má zpříjemnit projekt, který od loňska připravuje brněnský magistrát. Na některé jeho části už získal takzvané územní rozhodnutí. S úpravami čtyř nejnavštěvovanějších pláží díky tomu může začít ještě letos. „Mám radost, že se podařilo přehradu vyčistit. Nyní si péči zaslouží i její okolí. Těším se na nová beachvolejbalová hřiště, posilovací stroje i sprchy," řekl Borovec.

Sprchy vyrostou v areálu Sokolského koupaliště. Vznikne tam budova s hygienickým zázemím včetně převlékáren nebo přebalovacího pultu. „Teď řešíme problém s vodou. Pravděpodobně ji získáme z nového vrtu," přiblížil plány náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. Teplou vodu zajistí solární panely na střeše budovy.

Se zahájením výstavby počítá Macek ještě letos. „Před začátkem sezony to pravděpodobně nestihneme. Musíme ještě získat stavební povolení a až potom vyhlásíme výběrové řízení na firmu, která úpravy provede," podotkl Macek.

Na Sokolském koupališti lidé využijí i tři nové stoly na stolní tenis nebo hřiště na pétanque. Magistrát nově vybaví atrakcemi i pláže v Rokli, Rakovecké zátoce nebo Kozí horce. Tam se lidé dočkají například hřišť na plážový volejbal. „Ty na přehradě chybějí. S přáteli málokdy najdeme některé kurty neobsazené. Přitom podle mě jejich stavba není nijak drahá," myslí si například Alžběta Rusnovská.

Plány magistrátu vítá i starosta brněnské Bystrce Vladimír Vetchý. Právě na území této městské části tři ze čtyř pláží leží. „Když už je přehrada čistá, je i naším cílem ji zatraktivnit pro všechny. K tomu chceme přispět i my, domluvili jsme se například na zvýšení počtu kontejnerů v okolí nádrže," sdělil Vetchý.

Podle plánů magistrátu v okolí přehrady v příštích letech vznikne i akvapark, na plážích vyrostou tobogány a přibudou parkovací místa. „O možnostech těchto větších staveb však můžeme uvažovat, až bude hotový krajský územní plán. Od něj se odvíjí i studie, která určí, co kde může vzniknout," sdělil Vetchý.

Nádrž spravuje společnost Povodí Moravy. Ta letos začala s výměnou zatravněných panelů v šest set metrů dlouhém úseku od přístaviště po restauraci Rybářská bašta. „Na mnoha místech jsou poškozené a postupně se sesouvají do nádrže," podotkla mluvčí Povodí Gabriela Tomíčková. Úpravami se především zlepší přístup do vody.

Úpravy pláží, kterých se dočká Brněnská přehrada:

Rakovecká zátoka: hřiště s umělým povrchem, hřiště na plážový volejbal, venkovní posilovací stroje, dřevěné prolézačky, zapuštěné trampolíny, lanová dráha

Kozí horka: stůl pro stolní tenis, lanová dráha, prolézačky, houpačky, převlékárny, hřiště s umělým povrchem, hřiště pro plážový volejbal, pružinová lavice

Rokle: sestava lanových překážek, prolézačky, úprava ploch kolem stávajících atrakcí

Sokolské koupaliště: stoly pro stolní tenis, dvoumístná hrazda, hřiště pro pétanque, převlékárny, sprchy