Nozokomiální infekce je jakákoli, která vznikla při pobytu nebo v důsledku pobytu pacienta ve zdravotnickém zařízení. „Často je těžké určit, zda už s infekcí nepřišel. Abychom to zjistili, museli bychom každého před příchodem podrobně vyšetřit a na to není čas. Když je po operaci nebo kvůli nemoci tělo oslabené, infekce vypukne a pak je někdy obtížné říct, odkud se vzala," vysvětlil ředitel svatoanenské nemocnice Josef Čekal.

Nové přístroje získala hlavně oddělení, která používají endoskopy. „S těmi se pracuje uvnitř lidského těla a není možné je sterilizovat běžným způsobem. Používají se k tomu speciální zařízení," vysvětlil Lukáš Zvěřina z obchodního úseku nemocnice. Mezi další vybavení patří přístroje k měření mikroflóry v ovzduší, automatický systém mytí a dezinfekce podložních míst a močových lahví.

Novinku pořídila nemocnice také do kuchyně. „Musíme zajistit správné skladování, přípravu i výdej stravy. Při nedodržování předpisů nám kromě přenosu infekce hrozí spousta sankcí. Protože jsme rozlehlá nemocnice, po areálu rozváží jídlo auta. Je těžké udržet správnou teplotu jídla. Nové nerezové transportní vozíky zaručí teplotu minimálně šedesát stupňů," sdělila vedoucí oddělení hygieny a epidemiologie Jaromíra Kratochvílová.

Zásadních změn se dočkala i operační a sterilizační centra. „Oba provozy nyní řídí centrální informační systém, který umožnil optimální využívání prostor a zjednodušil administraci," popsal Zvěřina.

I přes snahu zabránit přenosu infekcí, se v současné době stále nakazí pět až osm procent pacientů. „Jsou starší, děláme více invazivních zákroků. Pokroky v léčbě dokázaly, že často přežívají lidé, kteří by dřív neměli šanci, například ti s rakovinou. U nich je pravděpodobnost vzniku infekce vyšší," vysvětlila Kratochvílová.

Nepříjemnou zkušenost má například Brňanka Eva Kučerová. „Vezli jsme matku do nemocnice kvůli žlučníku. Lékaři ji operovali a pak tam musela několik dní zůstat. Ačkoli se k ní všichni chovali mile a starostlivě, dostala nějakou infekci, kvůli které pak dostala antibiotika a poležela si na pokoji déle. Ze začátku jsme byli naštvaní, že si doktoři neohlídají, aby se něčím nenakazila. Ale na druhou stranu asi nelze úplně zabránit, aby se v nemocnici bacily nešířily," řekla žena.

Pro nemocnici z nákaz plynou i další důsledky. „Není to jen nepříjemná komplikace, znamená to také vyšší náklady na léčbu. Proto se snažíme modernizovat vybavení. Když se nebudou přenášet infekce, zkrátí se doba pobytu pacientů v nemocnici a ušetříme za léčbu," poznamenal ředitel Čekal.

Přístrojové a další vybavení zaplatila nemocnice z velké části z evropských dotací. „Celkové náklady činily necelých devatenáct milionů korun. Původně předpokládaná částka byla ještě o sedm a půl milionů vyšší, ale vybavení se nám podařilo vysoutěžit levněji," poznamenal Zvěřina