Podle některých obyvatel Bohunic firma práci provedla nekvalitně. „Zlikvidovali vzrostlé zdravé stromy. Trávníky ošetřili tak špatně, že na nich nic neporoste. A nově navezené stromy nechali několik dní ležet na přímém slunci, než je zasadili. To nemohly přežít," postěžoval si například Antonín Kolečkář, který bydlí v bohunické Okrouhlé ulici.

Práce sadařů se nelíbí ani bohunickému starostovi Miloši Vráželovi. „Firma totiž vysázela skoro pět set nových stromů. Nedávno jsem spočítal, že sto třicet z nich uschlo. Doufám, že nakonec vše dopadne dobře a firma uschlé stromy nahradí. I tak je jich ale škoda," podotkl starosta Vrážel.

Zakázku na regeneraci zeleně získala firma Tompex. Na konci loňského roku se pak stala součástí společnosti AB Facility, která je nyní za práce zodpovědná. „Termín předání jsme nestihli zejména kvůli neočekávaně suchému a horkému jaru a začátku léta. Práce jsme ale dodali včas stejně jako materiál. Uschlé stromy nyní podle smlouvy nahradíme novými," sdělil Miroslav Bártík ze společnosti AB Facility.

Zhruba sedm milionů korun za regeneraci má zaplatit za přispění evropských dotací brněnský magistrát. Ten odmítl zakázku v současné podobě převzít. „Po několika kontrolních dnech jsme odhalili nedostatky, které musí firma odstranit. Za každý den navíc si účtujeme penále. Dílo převezmeme, až bude vše v pořádku," sdělil vedoucí Oddělení implementace evropských fondů brněnského magistrátu Radek Řeřicha. Právě toto oddělení magistrátu je za převzetí zakázky zodpovědné.

Dozor nad výsadbou a ošetřením rostlin má městská firma Veřejná zeleň města Brna. „Pochybení nejsou nijak závažná. Nakonec jsme uschlých stromů napočítali asi jen pětatřicet a keřů čtyřicet. Problém byl spíš ve špatném ošetření stávající zeleně, ale i to se dá poměrně rychle napravit," upozornil ředitel městské společnosti Jozef Kasala.

Podle manažerky projektu z AB Facility Jany Zahradníčkové firma nedostatky odstraní příští týden. „Město chce, aby při předání byly všechny stromy živé. Samozřejmě je dodáme. Hrozí ale, že v tomto počasí znovu odumřou. Kdyby město vydrželo do podzimu, bylo by jistější, že stromy vydrží. Pokud ale nechceme platit vysoké penále, musíme stanovený termín dodržet," sdělila Zahradníčková.

Přesnou výši penále zástupci firmy sdělit nechtěli, protože je součástí obchodního tajemství.