Projekt, který provázela řada problémů, vyjde na téměř 900 milionů korun. Vysoké učení technické v Brně získalo 818 milionů z evropských fondů. Projektu byla prodloužena realizace do konce roku. Ředitel centra Zdeněk Dufek v pátek ČTK řekl, že centrum dodržuje upravený časový harmonogram, o dotaci by tak nemělo přijít.

Budovy centra už mají za sebou kolaudační prohlídku, škola ještě čeká na vyhotovení kolaudačního rozhodnutí. Do konce roku budou stavebníci opravovat drobné vady a nedodělky. Údajně ale nebrání kolaudaci a užívání díla.

Souběžně začne stěhování a osazování přístrojové techniky, která je už z větší míry složená v areálu. Škola ale musí opakovat zakázku na nábytek. Nabídky, které v původním tendru dostala, překračovaly o čtyřicet procent cenu stanovenou projektantem, proto původní tendr zrušila. Soudní znalec nyní ověřuje správné nastavení ceny, poté bude zakázka vypsána znovu.

Podle Dufka, který je také šéfem jihomoravské ČSSD, centrum zaměstná přibližně 150 odborníků. Z celkových nákladů půjde asi třetina na přístrojové vybavení. Náklady zatím odhadl na 880 milionů korun. „Přesné vyúčtování bude k dispozici na konci roku. Neznáme finální ceny přístrojového vybavení, je možné, že něco bude dražší oproti původním plánům díky měnové intervenci ČNB," uvedl Dufek.

Centrum získalo od ministerstva školství z národního programu udržitelnosti nově podporu 143 milionů korun na pět let. Podle odborníků je to zhruba padesát procent nákladů, další si musí centrum vydělat samo, například díky spolupráci se stavebními firmami. „Je to pro nás polštář, jistota, aby se centrum mohlo nastartovat," uvedl Dufek. Podle něj už nyní Admas spolupracuje se čtyřiceti až padesáti firmami, i když plány byly vyšší. Důvodem je recese na stavebním trhu.

Centrum Admas zatím funguje v jiných laboratořích VUT. Jeho pracovníci pomáhali například při řešení situace v obci Bulhary na Břeclavsku, kde sesunutá půda ohrožovala některé domy. „Zatím vědci dělali na přístrojích fakulty, nyní je tu šance zdvoj- nebo ztrojnásobit stávající výsledky," uvedl děkan Fakulty stavební VUT Rostislav Drochytka.