S myšlenkou udělat vánoční trhy ekologičtější přišel radní pro kulturu v městské části Brno-střed Petr Kalousek. „Za necelé čtyři týdny trhů se dohromdy na náměstí Svobody, Zelném trhu a Moravském náměstí vypije asi milion a čtvrt litrů teplých nápojů. Pro lepší představu, to je asi polovina objemu bazénu na Kraví hoře. A pokud se podávají v jednorázových kelímcích, vyprodukuje se tím asi dvanáct a půl tisíce velkých pytlů odpadu, které dohromady váží asi šest a půl tuny. Zmíněný bazén na Kraví hoře by byl těmi pytli téměř plný," vyjmenoval Kalousek.

Brněnská radní pro marketing a cestovní ruch Petra Rusňáková vidí v zavedení vratných obalů ještě jednu výhodu. „Hrníčky jsou české výroby a jejich ústředním motivem bude Ježíšek. Domnívám se proto, že tím navážeme na tradiční atmosféru brněnských Vánoc," řekla Rusňáková.

Od 27. listopadu, kdy vánoční trhy v centru města začnou, si tak lidé svařené víno nebo vánoční punč vychutnají v keramických hrncích s cibulákovým vzorem nebo v recyklovatelných plastových kelímcích o objemu půl a čtvrt litru. „K dispozici jich bude asi čtyři sta tisíc. Budou se vydávat na zálohu. Za hrníček to bude sedmdesát korun, za kelímek pak čtyřicet. Vracet je pak budou opět u stánků. Na každém náměstí bude k dispozici i speciální výkupní stánek," vysvětlil princip předseda Spolku pro tradiční Vánoce Děpold Czernin. Právě spolek zavedení vratných obalů zaplatí.

Pro sběratele je připravená i speciální limitované edice hrníčků, které místo tradiční modré barvy ozdobí zelená. „Přesný počet ještě nevíme, ale předpokládáme, že jich bude nejméně deset tisíc kusů," upřesnil Czernin.

Z hrnků pijí na vánočních trzích třeba také lidé v Olomouci nebo na některých místech v Praze. Brno je však úplně první město v republice, kde to bude v centru platit plošně.

Brněnské Vánoce odstartují na náměstí Svobody 27. listopadu rozsvícením vánočního stromu. O tom i letos rozhodnou sami Brňané. Hlasovat o něm mohou už od středečního odpoledne. „Na výběr mají se tří smrků ztepilých. Už po jedenadevadesáté zachováme tradici a strom dovezeme z lesů v okolí Bílovic nad Svitavou," uvedla ředitelka brněnského Turistického informačního cetra Jana Janulíková.