Šestá hodina odpoledne prvního ledna pro Brňany v posledních osmi letech symbolizovala čas, kdy se obloha nad Špilberkem rozzářila petardami. Letos se však lidé tohoto tradičního novoročního ohňostroje nedočkají.

Město totiž nevyhlásilo výběrové řízení na propagaci programu Nového roku, jejíž součástí býval i ohňostroj. „Třiadvacátého prosince budou vánoční trhy zakončené programem spojeným s ohňostrojem na Dominikánském náměstí. Rozhodli jsme se proto, že tímto ohňostrojem už zároveň oslavíme i Nový rok," vysvětlila brněnská radní pro marketing a cestovní ruch Petra Rusňáková.

Město díky tomuto kroku také ušetří. „Za propagaci spojenou s ohňostrojem město platilo půl milionu korun," podotkla radní.

Ohňostroj zajišťovala společnost Snip&Co. „Informaci o nevypsání výběrového řízení jsme dostali asi před týdnem. Ale taková věc se připravuje měsíce předem, stálo nás to spoustu zbytečné práce," uvedl ředitel marketingu a obchodu společnosti Ondřej Morávek.

Zrušení výběrového řízení také znamená, že kromě ohňostroje nebude společnost dělat ani propagaci novoročních akcí. „Program připravuje třeba hvězdárna nebo Moravské zemské muzeum. Pořadatele jsme požádali, ať akce neruší," poznamenal Morávek.

Pyrotechnici odpalovali ohňostroj z jednoho z bastionů hradu Špilberk. „Na odpalování už jsme byli připravení. S ohledem na to jsme plánovali i otvírací dobu, kvůli bezpečnostním opatřením měl být také hrad prvního ledna uzavřen. Lidé měli tradici novoročního ohňostroje rádi, často zjišťovali, jak blízko se dostanou," poznamenal mluvčí Špilberku Michael Kalábek.

Pro Brňany už byl ohňostroj tradicí. „Ohňostroj sice jsou vyhozené peníze, ale na druhou stranu je škoda, že každá vesnice okolo Brna novoroční ohňostroj mít bude, a Brno ne," zhodnotila třeba Viktorie Chomaničová.

Novoroční ohňostroj v Brně
- novoroční ohňostroj každoročně pořádala společnost Snip&Co
- pyrotechnici jej odpalovali ze Špilberku v 18.00
- propagace, spojená s ohňostrojem, stávala 500 tisíc korun