Plány firmy potvrdil Martin David z investorské společnosti Bt14. „Naší společnosti patří areál Bratislavská 14. A zcela v souladu s platným územním plánem tam plánujeme postavit bytový dům," uvedl David.

Na místě plánované stavby je v současnosti nevyužívaný bývalý průmyslový areál. „Jeho přestavba nepřipadá v úvahu. Po dohodě s magistrátem Brna je možná jen demolice a následná novostavba. Počítáme s více než stovkou bytů," upozornil architekt Pavel Pekár ze společnosti P.P. Architects, která má projektování stavby na starosti.

Nad plánem investora nyní váhá radnice Brna-středu. „Je to poměrně rozsáhlý projekt. Má mít devatenáct pater. V území je hodně změn. Město se tam snaží prosadit novou městskou třídu, kterou my nechceme. Úrazová nemocnice tam chce také stavět dům pro parkování a o okolí má zájem dost dalších investorů. Nemůžeme stavbu povolit od stolu," sdělil zastupitel pro rozvoj obce Vojtěch Mencl.

Městská část podle něj požádala o zpracování územní studie, která určí, zda v místě stavět lze. „Bude řešit celé území ohraničené Bratislavskou, Cejlem, Ponávkou a Körnerovou," poznamenal Mencl.

Podle náměstka pro územní plánování Ladislava Macka magistrát městské části vyhoví. „S územní studií nevidím problém. Není to neobvyklý požadavek. Oblast je poblíž památkové rezervace. A devatenáct pater může být dost," řekl Macek. Zároveň připustil, že plánovaná městská třída vůbec nevyroste.

Zástupce investora David upozornil, že v současnosti firma neplánuje stavět devatenáctipatrovou budovu. „Radnici jsme prezentovali variantu domu s šestnácti patry. Tedy asi osmatřicet metrů vysokého. Platný územní plán pro tuto oblast umožňuje zástavbu daleko vyššími budovami. Vzhledem k tomu, že se v Brně-středu plánují investoři více podobných šestnáctipatrových domů jako je Residence Lužánky v Lidické, či přestavba areálu Vlněna, věříme, že náš záměr radnice přivítá," podotkl. Dodal, že právě na postoji úředníků a politiků záleží, kdy začne firma stavět.

Zdůraznil přitom to, že jeho společnost je jedna z mála, která se pouští do investic v oblasti takzvaných brownfieldů. Tedy nevyužívaných a chátrajících většinou průmyslových areálů z minulosti.

Plánu jsou naklonění i někteří Brňané. „Čím více nových hezkých domů okolo Cejlu, tím lépe. Narušení rázu se moc nebojím. Strašně moc domů v okolí je totiž zničených a skoro vybydlených," myslí si třeba Petr Doležal.