Festival bude na šesti místech poblíž Bratislavské ulice. Všechny programy od devíti hodin ráno do deseti hodin večer jsou zdarma. Organizátoři pro návštěvníky připravili vystoupení hudebních skupin, taneční program, promítání i výtvarné aktivity. „Všechny kapely, které vystoupí jsou z Brna," sdělila koordinátorka Šárka Kropáčková. Lákadlem pro návštěvníky je také taneční soutěž. Vítěz získá deset lekcí street dance u známého tanečního studia. „Lidé uvidí vystoupení jazzdance, hiphopu, housu, ale i tradiční romskou taneční skupinu," informovala taneční koordinátorka Eva Gerych. Děti dopoledne pod vedením zkušený lektorů nacvičí cirkusové vystoupení, které potom předvedou divákům.

Kromě zábavných aktivit mají lidé možnost diskutovat o budoucnosti čtvrti. Na programu jsou dvě debaty v Muzeu romské kultury. „Chceme se s návštěvníky i našimi pozvanými hosty bavit o budoucnosti lokality," uvedl organizátor diskuzí David Oplatek.

Původně měli organizátoři v plánu vytvořit velké street artové dílo na zdi bývalé věznice v Soudní ulici. Mělo mít 108 metrů čtverečních. Magistrát jim ho ale nepovolil. „Město dlouhodobě bojuje proti graffiti a každoročně vydává několik milionů na jeho odstranění," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Občanské sdružení Tripitaka, které festival pořádá, přístupu města nerozumí. „Kresbu na staré a už místy pomalované zdi měl vytvořit absolvent umělecké školy a legenda brněnského street artu. Cena takového díla by byla normálně 150 tisíc. Obraz jsme chtěli mecenášsky věnovat městu a po festivalu by tak něco zůstalo. To ale nemá zájem a je to škoda," myslí si kurátor festivalu Jan Gerych. U zdi tak alespoň vznikne výstava jedenadvaceti děl mladých brněnských umělců. Každý z nich dostal sololitovou podložku ve tvaru anděla, který je v logu akce. Pomalované sochy jsou aktuálně k vidění v brněnských kavárnách a výlohách.

S projektem přišli lidé, kteří sami poblíž Bratislavské ulice bydlí. „Není to akademická věc vymyšlená někde u stolu," zdůraznila mluvčí festivalu Alica Heráková a dodává, že usilují o interakce mezi místními a příchozími.

Romové se na akci těší. „Zatím o nich máme jen pozitivní ohlasy. Mají rádi ruch a kulturu," poznamenala Kropáčková

Myšlenku kulturně sociální festivalu vytvořili pořadatelé přímo pro brněnský „Bronx." „Nevím o tom, že by někde v republice byla podobná akce. Je to brněnský unikát a první ročník je takovým experimentem," uvedla Heráková.

Festival stál čtyři sta tisíc korun. Nejvíce přispěla Nadace Open Society Fund Praha. „Peníze jsme ale mohli použít jen na organizační věci. Naštěstí některé kapely vystupují i bez honoráře," řekl manažer festivalu Zdeněk Raiser. Pořadatelé spolupracují s policií, k případnému zásahu bude připravený antikonfliktní tým.

Podoba lokality se postupně mění. Magistrát opravuje některé domy a ve čvrti bydlí studenti, kterým vyhovují nižší nájmy a poloha blízko centra. Jana Vlachová, která už třetím rokem bydlí na ulici Cejl, potvrzuje zlepšení. „Za tu dobu, co tady žiji na Cejlu vzniklo víc normálních obchodů než heren. Také skoro celá Francouzská ulice je spravená," sdělila Vlachová. Žádné problémy s Romy tam neměla. „Snažím se k nim chovat slušně a oni mě nijak neobtěžují," dodala žena.

10 lákadel akce

9.00 Cirkusová dílna pro děti
13.00 Výstava andělů
15.00 Fotografický workshop
15.00 Koncert Čokovoko
15.00 Divadlo Feste
17.00 Debata o ghettu
18.00 Dance Battle
18.00 Merci – romské tance
19.00 Promítání filmů
20.00 Koncert Čankišou