„Chci se životem Romů v Brně podrobněji seznámit. Už teď vím, že jejich situace tu není ideální a jako ministr se budu maximálně snažit o její zlepšení,“ řekl Kocáb po příjezdu na hlavní nádraží a pěšky se vydal do Bratislavské ulice. Před plánovanou návštěvou Muzea romské kultury totiž navštívil pavlačový dům, aby se podíval, jak brněnští Romové bydlí.

„Viděl jsem hezky upravené byty i byty, o které se jejich obyvatelé nestarají. Je vidět, že vždycky záleží především na konkrétních rodinách,“ řekl Kocáb.

Ministr v sobě nezapřel hudebníka. Když si jeden z muzikálně zaměřených obyvatel domu stěžoval, že nemá kytaru, Kocáb slíbil, že mu ji koupí. Ženě, která se Kocábovi svěřila s bytovými problémy, zase slíbil přímluvu na úřadě.

V muzeu jej přivítala ředitelka Jana Horváthová, které Kocáb vysvětlil svůj vztah k Romům. „Měl jsem k nim blízko již od dětství, můj zájem ale propukl teprve když jsem slyšel romskou hudbu. Ta je moje nejoblíbenější,“ svěřil se Kocáb.

Ministr se v Brně setkal také s Alenou Vojtovou, která je majitelkou rekreačního areálu Žalov v Hodoníně u Kunštátu, kde za druhé světové války byl internační tábor pro moravské Romy. Dohodli se na tom, že Vojtová areál prodá, aby tam mohl vzniknout mezinárodní památník romského holocaustu. Kocáb chce, aby v Hodoníně u Kunštátu, stejně jako v podobném táboře v Letech u Písku, konečně bylo důstojné místo k uctění památky romských obětí holocaustu.

Kocáb se také setkal s primátorem Romanem Onderkou na krátké seznamovací schůzce. Kocáb svůj pobyt v Brně zakončil proslovem na vernisáži fotografií vsetínských Romů.