První noviny, časopisy a tabák by měl stánek začít prodávat už toto léto. „Termín dokončení je přibližně letos v červnu," sdělil ředitel společnosti Valmont, která bude novou trafiku provozovat.

Nejblíže budou mít ke stánku lidé vystupující z tramvají linek 4, 5 a 6 ze směru od Moravského náměstí a náměstí Svobody. „Bude sloužit k prodeji tisku, tabákových výrobků, jízdenek a doplňkového sortimentu bude mít půdorysné rozměry 4,2 na dva metry čtvereční a bude vysoký 2,7 metru. Bude připojený na stávající elektropřípojku v chodníku, která byla vybudovaná při rekonstrukci Joštovy ulice," přiblížil vedoucí stavební úřadu Brno-Střed Bohumil Synek.

Stánek bude připomínat ten, který už stojí u známého místa pro setkávání „Pod hodinami". Sídlí v něm informační kancelář Dopravního podniku. Jeho výstavba před dvěma lety sklidila kritiku, protože nevelký stánek vyšel městský rozpočet na šest milionů korun. „Tolik novinový stánek rozhodně stát nebude. Zvolili jsme levnější materiály. Budou si ale podobné například zahnutými rohy," popsal jeden z autorů nové podoby ulice, architekt Tomáš Rusín z Atelieru RAW. Podoba nového stánku se musí řídit návrhem tohoto ateliéru, aby dobře zapadla do zrekonstruova­né ulice.

Nový stánek bude stát několik stovek tisíc korun. „Museli jsme návrh přizpůsobit jednak zvolenému designu, ale také požadavkům kladeným celoročním provozem. Například vyrobit speciální nábytek nebo vyřešit bezpečnost. Zaoblený tvar není v tomto směru příliš praktický. Ale podmínky města respektujeme, návrh vypadá pěkně," sdělil už dříve Jech.

Přestože před rekonstrukcí pokrývalo Joštovu ulici hned několik trafik, teď už Brňanům příliš nechybí. „Lístek si můžu koupit v automatu a spíš mi vyhovuje, že se může člověk při přestupu mezi nástupišti volně rozhlédnout. Další stánek potřeba není, zvlášť, když jsou další dvě trafiky hned za rohem," komentoval Pavel Slanina.

Dvě trafiky stojí prakticky vedle sebe u zastávky tramvají linek 3, 11 a 12 ve směru od centra. „Bude to pro nás konkurence. Stánek bude víc na očích, takže nám může odlákat víc zákazníků. Nikdy ale nemůže mít tak širokou nabídku zboží, jako máme my, takže věřím, že většina lidí bude chodit dál k nám," řekla prodavačka jedné z trafik, která si nepřála uvést své jméno.

Na konci Joštovy ulice u Moravského náměstí mělo vyrůst ještě květinářství, jenže o provozování stánku se zatím nikdo nepřihlásil.