Ředitelé se bojí, že zaměstnance nemocnic zahltí tuny papíru. „Bez souhlasu rodičů nemůžeme od prvního dubna dítě operovat ani mu odebrat krev. Jeden druhému ale může dát plnou moc,“ přiblížil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Nyní stačí souhlas jednoho rodiče. Kraus už přijal dvě sociální pracovnice, které nemocnici ročně vyjdou na tři sta padesát tisíc.

Přijímání zaměstnanců nevyloučily ani ostatní brněnské nemocnice. „Uvidíme, co přinese zákon. Na začátku pověřím vyřizováním nové administrativy někoho ze současných zaměstnanců,“ řekl například ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal.

Na důsledky nového zákona si počkají také ve svatoanenské fakultní nemocnici. „Zatím se nechystáme přijmout nové zaměstnance. Ani neočekáváme tak velký nárůst administrativy jako ve Fakultní nemocnici Brno. Nemámě totiž dětskou nemocnici,“ řekla mluvčí svatoanenské nemocnice Šárka Urbánková. Kromě souhlasu obou rodičů přináší nový zákon ještě další důležité změny. Pokud dítě nebude souhlasit se zákrokem a rodiče ano, nemocnice předá případ soudu. Ten musí rozhodnout do čtyřiadvaceti hodin. „Problematičtí jsou drogově závislí, kteří se nechtějí léčit. Když odmítnou, tak je nemůžeme do nemocnice přijmout ani odebrat krev,“ nastínil Kraus. Obává se, že než rozhodne soud, může nezletilý zmizet.

U praktického lékaře stačí souhlas rodičů. Dítě starší patnácti let potom může chodit na vyšetření bez doprovodu.

Lékaři doporučují, aby si rodiče vytiskli plnou moc a nosili ji sebou. „Není potřeba úřednické ověření. Vzor plné moci si mohou rodiče stáhnout na internetových stránkách naší nemocnice,“ vzkázala náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Brno Alena Tobiášová. Lékař může dítě podle ní vyšetřit a provést zákrok jen v případě, když je mladistvý v ohrožení života.

Někteří rodiče berou nové povinnosti jako zbytečnost, jiní ho naopak chválí. „Mám sedmnáctiletého syna. Nechápu, proč s ním musím jít do nemocnice na odběr krve. Jsem zvědavá, jak se zatváří šéf , až ho budu otravovat, aby mě pustil z práce,“ nechápe nový zákon Jana Birasová z Brna.

Nutnost souhlasu obou rodičů naopak vítá Brňanka, která se před rokem rozvedla. „Dceru vychovává manžel a nebavíme se. Když ji veze do nemocnice, tak mně ani nezavolá,“ posteskla si žena, která nechtěla zveřejnit své jméno.