A napiju se u zdroje pramenité vody, dělím se se zvěří o lesní plody, zpívá brněnská biopunková kapela Zelené koule. Textově tak zapadá do myšlenky brněnského VeganFestu, na kterém také vystoupí jako jeden z hostů.

Veganské slavnosti, které začínají v pátek, pořádají organizátoři v Brně už podruhé. „Minulý rok navštěvovali festivalové akce spíše lidé z naší komunity, kteří už tímto stylem nějakou dobu žijí. Letos se proto více zaměříme i na takzvané všežravce, kteří se s veganskou myšlenkou zatím příliš nesetkali," řekl organizátor akce Pavel Nádeníček.

Do festivalu se zapojí šest podniků a restaurací, které nabízí veganská i vegetariánská jídla. Část programu se koná také na Kapucínském náměstí v centru Brna, kde diváci na plátně uvidí dokument Earthlings, o špatném zacházení se zvířaty. Odpoledne a večery budou až do 17. března patřit přednáškám, koncertům, promítání i prezentacím jídel s ochutnávkami.

Za programem můžou lidé zamířit do Galerie Skleněnka, Kavárny Trojka, klubu Yacht a restaurací Vegalité, Kupé Orient a Raw Restaurace Kiwi. „Festivalu jsme se účastnili už loni. Myšlenka veganství je nám totiž blízká, sami se snažíme lidem nabídnout vyváženou vegetariánskou stravu, a tak máme s festivalem stejný cíl," řekl provozovatel Vegalité Jiří Malenovský.

Veganská komunita je podle něj v Brně dost provázaná a vegani se mezi sebou znají. „Přesto jsem u nás na loňských koncertech kromě stálých zákazníků zahlédnul i lidi z venčí, což mě těší," dodal Malenovský.

Letošní program podle Nádeníčka těmto lidem vyjde vstříc o něco víc. „Loni jsme se zaměřovali i na specifičtější odvětví veganství. Například na Raw stravu, kdy se potraviny jedí syrové. Takový program ale oslovoval spíše vegany, kteří se v tomto světě už nějakou dobu pohybují. Proto jsme do programu zařadili i srozumitelnější části," upozornil Nádeníček.

Jedním z takových programů je podle něj přednáška Jaroslava Škvařila z České společnosti pro výživu a vegetariánství. „Ten se k veganství dostává pozvolna právě přes vegetariánství," přiblížil Nádeníček. Ve své přednášce nastíní pohled současné vědy o výživě na vegetariánství a veganství. Také prozradí, na co si vegetariáni a vegani nemusí dávat pozor, ač jsou k tomu přesvědčováni a na co naopak dávat pozor musí.

Na letošní festival se chystá například Brňan Jiří Dudák. „Takový nápad se mi zamlouvá. Sice určitě nebudu na všech akcích, ale osobně ho podpořím. Pro člověka, který zastává určitou myšlenkovou linii, je přínosný každý takovýto počin," myslí si muž.

Podobné akce podle něj vegany pomáhají utvrdit v tom, že si vybrali správně i přes časté nepochopení okolí. „Aby ale organizátoři oslovili i lidi mimo veganskou komunitu, je důležité, aby se neuzavírali v neviditelných klubech. Musí přesunout program i na ulici a upozornit na něj například letáky, nebo v médiích," upozornil Dudák.

Z programu

3.3. Koncert Zenový čaj (akordeon a didgeridoo). Galerie Skleněnka

9.3. Veganská strava pro běžný život i extrémní sport. Galerie Skleněnka

10.3. Přínos vegetariánství a veganství pro dnešní dobu. Raw Restaurace Kiwi

12.3. Společné vaření  – náhražky masa, mléka a vajec. Kavárna Trojka

17.3. Dítě vegan – zkušenosti, školní stravování, očkování a právo. Raw Restaurace Kiwi

podrobný program na: http://www.veganfest.cz/program