Božek z funkce náměstka a Šlapal z funkce radního rezignují k poslednímu lednu příštího roku. Novou funkci pak přijmou od 1. února. „Je to běžná personální změna v rámci koalice. Oba nadále budou pracovat v uvolněných pozicích a zachovají si své kompetence. Změna není žádnou kritikou práce Václava Božka," zdůraznil Hašek, který označil Šlapala za mladého talentovaného politika.

Podle hejtmana změnu Božkovi doporučil krajský stranický výbor. Potvrzuje to i Šlapal s Božkem. „Záležitost jsme projednali ve všech stranických orgánech, které změnu doporučily," doplnil Šlapal.

Božek chce práci přenechat mladším. „Lidé prostě uvažují do budoucna a já funkci nebudu moct vykonávat do smrti. Kdo ví, kdy přijde," řekl šestašedesátiletý Božek. Zároveň řekl, že post není tak zásadní. „Důležité je odvádět dobrou práci a je jedno, jestli je člověk náměstek nebo radní," dodal Božek.

Jako náměstek má na starosti investice a koordinační činnosti se strategií na úseku rozvoje kraje. Šlapal se jako radní zabývá zdravotní a sociální tématikou. Oběma politikům zůstanou v gesci stejné resorty.

Ve funkci předsedy výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost skončil Ivo Pojezný, kterého nahradí stranický kolega Krátký. Pojezný se bude naplno věnovat funkci poslance. „Kumulace funkcí byla náročná," poznamenal Pojezný.

Božek byl ještě loni jihomoravským předsedou ČSSD. V závěru roku ho ale nahradil Zdeněk Dufek, který patří do Haškova křídla v ČSSD. Božek se naopak řadí do křídla premiéra Bohuslava Sobotky. Právě předseda vlády označil Dufka po jeho loňském zvolení za šéfa krajské ČSSD Haškovým kmotrem.

Situace v ČSSD vygradovala poté, co se po loňských volbách do Poslanecké sněmovny ČR uskutečnila utajovaná schůzka Haška a dalších členů s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které následovala výzva Sobotkovi k odstoupení z čela ČSSD pro slabý volební výsledek strany. I když ve volbách těsně vyhrála před hnutím ANO, očekávala silnější podporu voličů. Sobotka rezignovat odmítl. Hašek a další členové setkání s prezidentem zapírali, poté šli ale s pravdou ven. Kvůli tomu následně opustili vedoucí funkce ve straně.