Původně se měl objevit i na kandidátní listině sociální demokracie pro volby do brněnského magistrátu, po dohodě se sociálnědemokratickým primátorem Romanem Onderkou však svou kandidaturu stáhl. „Rozhodnutí o kandidátce v Židenicích jsem nechal na členech místní stranické organizace. Jejich názor respektuji," uvedl už dřív Onderka.

lídři kandidátek
kandidáti na primátora
A co Brno? Ondřej Štastník
ANO Petr Vokřál
ČSSD Roman Onderka
KDU-ČSL Klára Liptáková
KSČM Helena Sýkorová
ODS František Vižďa
STAN Irena Matonohová
SZ Jana Drápalová
TOP 09 Jaroslav Kacer
Úsvit jméno lídra odmítl sdělit
Žít Brno Matěj Hollan

kandidáti na senátora
ANO Karel Schmeidler
ČSSD Karel Doležal
KDU-ČSL Zdeněk Papoušek
KSČM Helena Sýkorová
ODS Jan Bobrovský
SZ Miloslava Pošvářová
TOP 09 a STAN Michal Marek

Podle odborníků může kandidatura Hnáta s Nesibou ČSSD ublížit. „Podobná aféra by poškodila každou stranu. Brněnská sociální demokracie pravděpodobně nebude výjimka," řekl politolog Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity.

Podobný názor má i židenická opozice. „ČSSD škodí sama sobě a pomáhá tak ostatním stranám," podotkl zastupitel za KDU-ČSL Šimon Ryšavý.

Svého lídra už mají nejen kandidátní listiny v městských částech, ale také strany, které chtějí získat křesla na magistrátu. Většina z nich také zveřejnila jeho jméno.

Jediná výjimka je v Brně hnutí Úsvit. „Lídra představíme v pondělí," informoval za Úsvit místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam.

Důvody, proč jméno kandidáta na primátora zatím tají, neuvedl. „Myslím, že pro Úsvit je velký problém sestavit kandidátku. Možná ještě ani nevědí, koho postavit do čela," myslí si Kopeček.

V úterý uplynula doba, ve které mohly politické strany a hnutí podávat na registrační úřad své kandidátky i do senátních voleb. O senátorské křeslo v Brně zabojují kandidáti všech parlamentních stran kromě hnutí Úsvit, za které o vstup do Senátu neusiluje nikdo.

Registrační úřad má několik dní na to, aby kandidátní listiny zkontroloval a vyzval politické strany k nápravě případných chyb. Do 11. srpna pak mohou strany doplňovat další kandidáty a měnit jejich pořadí.

Podle politologa Kopečka politici co nejdřív zahájí předvolební kampaň. „V Brně budou hlavní témata doprava a parkování. Pravděpodobně se bude řešit i odsun nádraží a je možné, že se objeví ještě dozvuky Amazonu," předpověděl Kopeček.

LENKA ŠKLUBALOVÁ

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ