Oblast nepatří k místům, kterými se Brňané chlubí. „Je tam nepořádek, někde snad bydlí bezdomovci. Je to škoda," uvedl třeba Jan Bednář.

Se zanedbanou plochou se rozhodli něco dělat architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Navrhli možnost dočasného využití, například stavbou kontejnerových obchodů, zřízením komunitních zahrad, umístěním zábavního parku nebo pláže u Svratky.

Nyní to vypadá, že se jejich plán začíná naplňovat. Je mu totiž nakloněné nové vedení města. „Už se objevili zájemci o pronájem pozemků. Ozval se provozovatel beachvolejbalových kurtů a také lidé s projektem komunitní zahrady. Věřím, že se přihlásí další. A do některých projektů se může pustit i město," uvedl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Dodal, že město musí nastavit jasná pravidla pro pronájmy. S tím souhlasí i další náměstek a zároveň předseda představenstva Brněnských komunikací, kterým velká část pozemků v oblasti patří, Richard Mrázek. „Nejsme proti, ale musíme mít nějaký řád. Chceme například vědět, jak zájemci zajistí sociální zařízení, vodu nebo přípojku elektřiny," upozornil.

Zapojit se chtějí lidé, kteří provozují Zahradu v pytli v Masné ulici. „Komunitní zahrada bude zároveň otevřená všem. Kdo chce, může se na pěstování podílet, ale chodit tam můžou i lidé třeba na různé workshopy. Rozhodně plochu nechceme uzavřít plotem. Stavíme na principech sdílení a důvěry," podotkla jedna z autorek Kristýna Hrubanová.

V zahradě si představuje klasické záhony s místní původní zeleninou i právě pěstování některých rostlin v pytli se zeminou. „Plánujeme zapojit i lidi bez domova. Nechceme je vyhánět. Můžou se podílet třeba na svozu bioodpadu z brněnských kaváren nebo hlídání zahrady," dodala Hrubanová.

Ve stejné oblasti na břehu řeky Svratky začala v roce 2010 připravovat areál City Beach společnost City Sports. Vyčistila jej a postavila kurty. Pak jí vedení města ale zvýšilo nájem a z provozu sešlo.

Městem odsouhlasený projekt teď čeká na novou smlouvu. „Potřebujeme napojení zá-chodů a sprch na kanalizaci, elektřinu a příjezdovou cestu. To vše je ale na zmíněném pozemku. Pokud jej zabere zahrada, sportoviště nevytvoříme. Věříme, že to provozovatelé zahrady pochopí a postaví ji o dvacet metrů dál," uvedl majitel firmy Pavel Trčala. Že místo ožívá tak, jak navrhoval, se líbí architektu Krištofovi. „Důležitá je podpora města. Když projekt vezme za svůj, určitě provozovatele naláká," řekl. Podle něho je důležité, aby území bylo průchozí pro lidi a nevznikaly tam bariéry. „Pak tam může být prakticky cokoliv z toho, co jsme navrhli," podotkl. S tím souhlasí i náměstek Ander. „Reálná je i pláž. Jednám o jejím zřízení s Povodím Moravy," dodal.