S návrhem přišli na rok přesně od smrti bývalého prezidenta Václava Havla. Prosincové výročí rozvířilo debaty o tom, co v Brně po významné osobnosti pojmenovat. Politici tehdy plánovali, že po Havlovi pojmenují velkou třídu v nově vznikajícím brněnském Jižním centru. Teď chtějí rozhodnují slyšet od lidí. „Vypíšeme anketu," oznámil v pondělí starosta městské části Brno-střed, pod kterou obě místa spadají.

Záměr projednají na svém únorovém jednání zastupitelé městské časti. „Pak spustíme anketu, která potrvá minimálně měsíc," uvedl Šťástka. Lidé anketní lístky dostanou v březnovém zpravodaji Brno-střed. „Obyvatelé z jiných částí Brna mají možnost hlasovat na internetu," doplnil starosta. Podle výsledků ankety dají zastupitelé doporučení magistrátu, který o pojmenování rozhoduje.

Pokud to stihnou do konce března, brněnští zastupitelé by mohli rozhodnout v červnu. Jinak by se proces odložil až na konec roku. „Mě osobně se nápad s uličkou moc líbí. Ale nezáleží to na mě, ve skupině je dalších dvanáct odborníku," podotkla předsedkyně pracovní skupiny pro názvosloví, která vydává vedení Brna doporučení, Eva Kubánková.

Lidé budou vybírat ze tří možností. Buď nechtějí po Havlovi pojmenovat žádné místo nebo jsou pro Havlovu uličku pod Petrovem nebo pro třídu Václava Havla v Jižním centru.

Vyhlášení hlasování se zdá jako dobrý nápad pořadeteli kabinetu Havel Tomáši Mozgovi. Ten byl u toho, když spontánní nápad s Havlovou uličkou vznikl. „Tato varianta je mi samozřejmě nejbližší. Havel byl poetická duše, místo by se mu líbilo," sdělil Mozga. Exprezidentovy hry se v Huse na provázku často hrály a dramatik se přátelil s tamějšími divadelníky.

Iniciativu, která vznikla na vzpomínkovém večeru, podpořili i brněnští sokolové, kteří se akce účastnili. „Havel měl jako člen Sokola k našim ideálům velmi blízko," zdůvodnil podporu návrhu vzdělavatel Sokola Brno I Michal Doležel. Sokolové také sepsali návrh na pojmenování ulice, který odeslali úřadům. Dopisem oslovili i různé brněnské osobnosti. „Nápad zatím podporuje brněnská historička Milena Flodrová, ředitel Diecézního muzea v Brně Karel Rechlík a architekt Ivan Ruller," vypočítal Doležel. V nejbližších dnech sokolové městské části odešlou dopis o podpoře osobností. S pojmenování už souhlasila i Dagmar Havlová.

Šťástka upozornil, že návrh má i odpůrce. „Kritických hlasů není málo. Zbrklé přejmenování není důstojné," myslí si starosta. Myšlenka se nelíbí třeba Brňanovi Lukáši Krejčímu. „Je to malá zapadlá ulice. Ani jsem nevěděl, že existuje. Havlovo jméno by měla nést spíše některá z velkých ulic," myslí si Krejčí.

Ale přejmenování některé ze stávajících ulic by bylo příliš náročné. „Obvykle se to nedělá. Lidé by si totiž museli vyřídit nové doklady," vysvětlila dříve předsedkyně pracovní skupiny pro názvosloví Eva Kubánková. Proto politici uvažovali, že Havlovo jméno dostane úplně nová velká ulice. Ale třída v Jižním centru vznikne pravděpodobně až pár let.

ČTĚTE TAKÉ: Brno chce třídu Václava Havla, ta je ale zatím v nedohlednu