VYBERTE SI REGION

O prošlé zboží je v Brně zájem. Lidé si už zvykli

Brno - V obchodech s prošlými potravinami přibývá zákazníků. Podle odborníků za to může ekonomická krize jen částečně.

17.7.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jan Handrejch

Sáček bonbonů za tři koruny, jogurt za dvě a párky o sedmdesát procent levněji. I tak se dá v Brně nakoupit. Zájemcům stačí zajít do obchodů, kde prodávají zboží s prošlou dobou trvanlivosti. Zlevněné bývají i potraviny, které prošlá lhůta teprve čeká. Prodejen je v Brně dost a přibývá jich. Lidé chtějí šetřit, už se nebojí takové zboží kupovat.

„Zákazníků máme víc, ale žádný výrazný nárůst to není. Objevují se noví lidé, většinou jsou to ti, kteří se o nás dozvědí od známých. Mají však obchod z ruky, tak sem chodí méně často,“ informovala vedoucí obchodu Kypr a Valenta Pavlína Černá.

V této prodejně v Komárově podle ní nakupují hlavně lidé, kteří chtějí ušetřit. „Na inkasu nebo na nájmu se uspořit nedá. Naopak výdaje za jídlo je u nás možné snížit hodně,“ dodala Černá.
V podobných prodejnách je k dispozici i výrazně zlevněné zboží, které má dobu trvanlivosti v pořádku. Pokles jeho ceny způsobil poškozený obal nebo neplatná etiketa.

Tento druh nakupování byl v Brně oblíbený už před finanční krizí. S příchodem nejisté doby obliba obchodů, kde se dají nakoupit potraviny až s devadesátiprocentní slevou, roste. „Obchod s levným zbožím není přímo důsledkem krize, nicméně celkově menší kupní síla a snaha šetřit těmto prodejnám nahrává. To, že v dobách ekonomických problémů roste poptávka po méně kvalitních výrobcích, je obvyklý jev,“ vysvětlil ekonom Ondřej Moravanský.

Nová prodejna takového zboží vznikla v Orlí ulici. Za dva měsíce si našla hodně příznivců. „Zákazníků máme dost. Většinou to jsou starší lidé nebo některé rodiny. Důvod je jasný, snaží se šetřit,“ podotkl vedoucí Stanislav Müller. Podle něj obliba těchto obchodů nesouvisí s krizí. V Brně je tradice prodávat prošlé výrobky dlouhá.

Kousek od domu

„Chodím často nakupovat do Lidické ulice. Mám to kousek od domu, navíc tam poměrně často prodávají velmi levně zboží, kterému ještě lhůta trvanlivosti neprošla. Pokud to člověk zkontroluje, koupí věci v pořádku a také o dost laciněji,“ podotkla zákaznice Jana Mlynářová.

Další podobné obchody najdou Brňané v Židenicích u zastávky Kuldova, v ulici Příkop, na Zelném trhu, na Cejlu a pak v menších stáncích na okrajích města. Proto, že je těchto obchodů v Brně hodně, měla nová prodejna v Orlí ulici lepší startovní pozici. „Dříve lidé těmto potravinám nedůvěřovali, přestože jsou v pořádku. My jsme předsudky bourat nemuseli, hodně Brňanů si na prošlé potraviny zvyklo,“ uvedl Müller.

Jeho zkušenosti potvrdila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová. „Neinformovaní spotřebitelé si na uvedené obchody často stěžovali, protože je překvapilo, že tam prodávají prošlé potraviny. Naše následné kontroly však nezjistily nic závažného. Když se obchodníci rozhodnou specializovat na tento druh zboží, pak jsou většinou poučení a vědí, jak mají takové zboží uvádět do oběhu v souladu se zákonem,“ vysvětlila Šmídtová.

Zákazníci by si měli dávat pozor na rozdíl mezi dvěma druhy zboží s prošlou dobou trvanlivosti. Výrobky označené „spotřebujte do“ rychle podléhají zkáze a prodávat se nesmějí. Typicky mezi ně patří mléčné produkty.

Oproti tomu zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti je bezpečné. „Potraviny s tímto datem mohou mít dlouhou trvanlivost. Nejsou rizikové, například z hlediska mikrobiální kontaminace, proto je možné prodávat je prošlé. Legislativa však myslí na spotřebitele a ukládá provozovatelům, aby takové zboží výrazně označili a zákazník se mohl rozhodnout, zda si ho koupí,“ informovala Šmídtová.

ANETA ŠEDÁ

Autor: Redakce

17.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy na víkend: Vánoční trhy začaly i na brněnském výstavišti

Brno – Kromě vánočních trhů v centru Brna mohou lidé od pátku zajít i na brněnské výstaviště. Téměř pět set různých prodejců otevřelo své stánky na tamním vánočním trhu. V provozu zůstanou až do 18. prosince. Největším lákadlem jsou podle pořadatelů řemeslné výrobky i regionální delikatesy. Stánkaři je dovezli ze všech koutů České republiky i ze zahraničí.

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

Kvůli sladkostem za 350 korun vyhrožoval nožem v pekárně

Brno – Svérázně si opatřil mikulášskou nadílku mladík v brněnské ulici Cejl. Minulý čtvrtek před sedmou hodinou večer přišel do pekárny. „Mluvil se slabým romským přízvukem a chtěl bonboniéry, kávu a čokolády," uvedla k případu až o týden později policejní mluvčí Andrea Cejnková. Když měl zaplatit, na obsluhu vytáhl nůž a s nákupem za tři sta padesát korun utekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies