Jak již Brněnský deník Rovnost informoval (přečtěte si ZDE), do prostor se poprvé podívali památkáři v prosinci. Že by jim město dříve bránilo, ale úředníci magistrátu popírají. „V budově se v posledních letech odehrálo několik veřejných akcí, prohlídek i odborných exkurzí. Měli sem přístup i obyčejní lidé. Je tedy s podivem, že zaměstnanci Národního památkového ústavu uvádí, že objekt nemohli navštívit," uvedl vedoucí odboru správy majetku Petr Gabriel.

Podle brněnského památkáře Aleše Homoly sice ústav oficiální žádost nepodal, ale na Brno se obrátil přes krajské úředníky. „Oslovili jsme magistrát přes zaměstnance krajského odboru památkové péče. Všichni, kdo se staráme o ochranu památek na jižní Moravě, se známe. Proto nás zamítnutí překvapilo a písemnou žádost jsme neposlali," vysvětlil památkář.

Spor mezi zástupci města a památkáři podle něj nyní už utichá. V pátek se sešli, aby si vyjasnili možnosti spolupráce. „V našem zájmu je především zastavit to nejhorší chátrání káznice," zdůraznil.