Brněnská městská část Královo Pole letos pořídila vánoční osvětlení, které rozvěsila nad trolejovým vedením ve Skácelově ulici. „Stálo to dvě stě tisíc korun. Uvažovali jsme také o výměně svítících hvězd na Palackého třídě, ale to by bylo moc drahé. Ani na příští rok jsme v rozpočtu žádné peníze na nákup výzdoby nevyčlenili," uvedla místostarostka Andrea Pazderová.

Brňanka Marie Honzíková si letošní osvětlení v Králově Poli pochvaluje. „Už jsme byli s přítelem na procházce pod novým osvětlením a vypadá to kouzelně. Hlavně ve spojení s lípou na Slovanském náměstí. Vánoční atmosféru doladily i trhy v Husitské ulici, kde jsme si koupili zabijačkové speciality," podotkla.

Žárovky byly staré

Kompletní výměnu osvětlení má letos za sebou Kuřim na Brněnsku. „Měli jsme je složené ze starých žárovek, které se už teď ani nedají sehnat. Výměna nás přišla na čtyři sta tisíc korun. Doufáme, že nám vydrží alespoň deset let," sdělil starosta Drago Sukalovský.

Starosta brněnské městské části Starý Lískovec Vladan Krásný považuje vánoční výzdobu za plýtvání penězi. „Máme jen skromné osvětlení na prostranství u polikliniky, nakoupili jsme sedm hvězd za dvacet tisíc korun," řekl.

V Lískovci mají také recept, jak ušetřit za vánoční strom. „Nákup a převoz by nás vyšel na osmdesát tisíc. Navíc jsem proti zbytečnému kácení zdravých stromů. Používáme stromy třeba nemocné, stínící domy nebo stojící na podzemním vedení či kanalizaci. Lidé se nám s tipy na ně i hlásí," dodal Krásný. Radnice letos nakoupila také ozdoby na vánoční strom. Postupně za ně ve třech letech zaplatí osmasedmdesát tisíc korun.

Městská část Bystrc si osvětlení stromu prozatím dovolit nemůže. Koupila letos alespoň výzdobu do ulic za sto sedmdesát tisíc korun. „Byla stará už deset let. Také jsme potřebovali něco do Bystrce II. Chtěli jsme nasvítit i Horní náměstí s vánočním stromem, ale šetříme a museli jsme to odložit," řekl starosta Vladimír Vetchý.

Brněnský magistrát už letos vánoční výzdobu do ulic nedokupoval. „Kromě toho nejnutnějšího, tedy světel na vánoční strom, které jsme si dosud půjčovali, jsme nic nepořizovali. Osvětlení zůstane jako loni na náměstí Svobody, Dominikánském náměstí, Staré radnici, Zelném trhu a v okolních ulicích," uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil. Osvětlení ulic stojí necelý milion korun.

Stačí jen část noci

Podle opozičního zastupitele Martina Andera je osvětlení centra dostatečné. Chválí, že město už nebude v následujících letech výzdobu rozšiřovat do dalších ulic. „Stačí osvětlit centrum. Druhá věc je vánoční strom, jehož výzdoba stojí také kolem milionu korun. Tato částka mi připadá neúměrně vysoká," upozornil Ander. Podle něho má město zvážit, jestli je nutné nechávat osvětlení zapnuté celou noc. „Omezením bychom ušetřili desetitisíce korun," dodal Ander.