Dělníci dokončují její opravy, majitelé už znají i značku největšího z obchodů, které se tam druhého května otevřou. Přesto spory, které budova bývalého kasina před brněnským hlavním nádražím už deset let přitahuje, nekončí. Naopak. Současní majitelé vznikajícího obchodního domu Letmo společnost PZ Projekt se začali soudit s firmami, se kterými v roce 2011 vyměnili trhovecké stánky v podchodu pod budovou za stánky vedle plánovaného centra. Napadené firmy ale kontrují obviněním z falšování projektové dokumentace.

Podnikatel Josef Richard Pliska upozornil na to, že dokumenty potřebné k úpravě projektu jsou podle data vypracované v únoru roku 2013. „Ale autorizovaný inspektor je označil razítkem s datem prosinec minulého roku. To je jasné falšování. Takto zmanipulovanou technickou dokumentaci nemůže investor používat ke kolaudaci," tvrdí Pliska. Zároveň podal kvůli tomu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Nesrovnalosti v dokumentaci potvrdil mluvčí úřadu Brno-střed Roman Burián. „Poslali jsme zástupci investora žádost o vysvětlení nesrovnalostí," uvedl mluvčí.

Podle zástupce PZ Projektu Zdeňka Filípka společnost nic nefalšovala. „Vše, co děláme, kontroluje banka a podléhá to auditu. Pliskovy výstřely do tmy nás nezajímají," zdůraznil Filípek.

Podnikatel Pliska se na stavbu Letma zaměřil kvůli žalobě na určení vlastnictví dvou sousedních budov. Ty získala jeho firma a další společnost Kvint výměnou za stánky v podchodu pod bývalým kasinem, které bránily rekonstrukci budovy.

PZ Projekt ale teď považuje výměnu za neplatnou. Zástupci firmy tvrdí, že budovy za obchodním domem převedli na Plisku a další firmu ještě před tím, než k nim získali vlastnická práva. Napadené společnosti považují žalobu za účelovou. „Firma PZ Projekt to dělá proto, aby nás vyšachovala z řízení před kolaudací. Směna z podzimu roku 2011 byla legální a gentlemanská," zdůraznil Pliska.

Podle něj PZ Projekt nechce dvě další firmy v řízení kvůli tomu, že v dokumentaci pro stavbu počítá s pozemky, na nichž mají budovy. „Je to, jako bych zjistil, že soused, který staví rodinný dům, počítá i s parcelou, na níž stojí ten můj," konstatoval podnikatel. Pokud ale Pliska v tomto sporu prohraje, stánky pod obchodním domem už nezíská. Jsou zbourané. Místo toho by mu musela firma zaplatit.

Kromě toho řeší majitelé Letma i další spor. Porta Brno, která budovu vlastnila předtím, ji chce zpět. Věc bude projednávat soud.

Lidé z Brna především doufají, že spory nezastaví otevření obchodního domu. „Jeho nová podoba je možná moc odvážná, ale lepší, než spáleniště, které tu dlouho bylo," konstatoval Adam Řezníček.