Brněnské hotely jsou v době konání závodů obsazené. „Přichystali jsme speciální akce pro návštěvníky Velké ceny. Ubytovaní hosté se mohou těšit v pátek i sobotu na rockové večery s živou hudbou. Počítáme, že hotel bude plně obsazený," sdělil obchodní ředitel hotelu International Michal Řičánek. Hosté musí počítat, že si za pobyt v hotelu připlatí. „Jako řada ostatních hotelů jsme zvýšili ceny ubytování v době konání Velké ceny asi o čtvrtinu. Ale nabízíme jej formou balíčků, hosté mohou využít například bazénů a dalších služeb hotelu," řekl Řičánek.

Plně obsazený je i hotel Barceló Brno Palace. „Pokoje jsme měli rezervované už několik měsíců předem. I přesto, že v okolí je málo příležitostí k parkování, s umístěním motorek nemáme problém. Máme nasmlouvaná místa v garážích, kam je odvážíme a v dohodnutou dobu je přivezeme zase zpět," sdělil Martin Benada z hotelu, který návštěvníky závodů láká například na speciální menu. I tam si v době konání velké ceny návštěvníci za pokoje připlatí. „Ceny ubytování jsou věcí nabídky a poptávky. Pokud chcete letět do Londýna v době konání olympiády, taky zaplatíte za letenku víc," podotkl Benada

Podle brněnského ekonoma Tomáše Maršálka jsou vyšší ceny v době konání velkých akcí logické. „Každý si chce v této době přivydělat. A pokud najde zákazníky ochotné zaplatit, není důvod držet ceny dole," tvrdí Maršálek.

Brňanům se však vysoké ceny nelíbí. „Týká se to většinou podniků, které nenavštěvuji. Ale i tak by podle mě měli jejich majitelé myslet na to, že fanoušci přijedou jednou ročně, kdežto obyvatelé Brna jsou tu pořád. A když si je naštvou, nemusí už znovu přijít," myslí si například David Vaďura.

Na příliv motocyklových fanoušků se chystají i některé brněnské kluby. „Pokud budou hosté, otevřeme od pátku nepřetržitě až do neděle. Pro motorkáře jsme připravili speciální program. Před klubem budeme grilovat, postavíme zahrádku a těšit se mohou na speciální alkoholické i nealkoholické drinky. Ceny běžně podávaných nápojů zůstanou stejné," uvedl majitel klubu No stress v Rooseveltově ulici Richard Bureš. Návštěvníci klubu své stroje mohou zanechat na speciálně zřízeném parkovišti.

Obyvatelé Ostrovačic a dalších obcí v okolí okruhu se snaží na Velké ceně přivydělat. „Někteří pronajímají zahrady na stanování nebo si aspoň otevřou malé obchody se vším možným. Přímo ze dvora prodávají nápoje, ovoce nebo další potraviny," popsala obyvatelka Ostrovačic Renata Kořínková, která provozuje kemp.

Restaurace a bary v okolí závodního okruhu po dobu závodu přepnou na „západní" ceny. Pivo za čtyřicet korun a o patnáct procent dražší jídlo nabídnou například U Nedbálků v Ostrovačicích. „Všímáme si, že návštěvnost klesá, už to není taková invaze jako na začátku devadesátých let," řekl majitel podniku Rostislav Nedbálek.

Restaurace U Raka v nedalekých Říčanech nechá o tomto víkendu zavřeno. „Nestojí nám to za ty komplikace. Přestože ceny jsme nikdy nezvyšovali, Češi k nám v době závodů nepřijdou, protože se bojí drahoty. Cizinců přijíždí rok od roku méně a většinou si vozí vlastní grily i maso. Často k nám chodili Poláci, kteří po sobě zase nechávali strašný nepořádek," komentoval Michael Procházka, který v době Velké ceny nechá restauraci opravit a vymalovat.

Obyvatelé brněnské městské části Žebětín raději na tři dny zmizí ze svých domovů. „Je to tu opravdu velmi rušné. Hodně lidí si bere v pátek dovolenou a ze Žebětína odjíždí. Minulé roky jsme to také tak dělali, nyní však opravujeme dům a musíme zůstat," řekla například Petra Růžičková.

Své domovy ale opouštějí i lidé z dalších částí Brna. „V centru se nedá vydržet, každou chvíli kolem projede nějaká motorka, jejíž řidič určitě nedodržuje povolenou rychlost. Kvůli hluku i návalu přiopilých fanoušků raději už několik let po sobě v Brně nejsem. Odjíždím na chalupu na Vysočině," sdělil například Jan Gottwald, který žije v centru Brna.