Jeden z hasičů nese na plochu pánev, do které nalije kuchyňský olej a několik minut nádobu zahřívá nad hořákem.

Díky silnému větru se brzy okolím nese silný zápach fritovacího oleje. Hasič ho poté zapálí.

Lidé se zvědavě rozhlížejí, co se bude dít. „Nikdy nesmíte hasit hořící olej vodou. Teď vám ukážeme, co by se stalo," popisuje mluvčí a zve na plochu jednoho ze svých kolegů.

Hasič nese v ruce dlouhou tyč, na jejímž konci je plechovka s vodou. Opatrně vodu na mírně hořící olej nalije a z pánve vyšlehne obrovský plamen do výšky i dálky tří metrů. V publiku to jenom zašumí.

Hasičská ukázka je u konce a lidé se pomalu trousí na další stanoviště. „Mně se na přehlídce nejvíc líbí staré autobusy, například Praga RND," ukazuje návštěvník Miroslav Lakomý na červený autobus z roku 1949 s typicky zaobleným zadním čelem.

Je kolem poledne a počasí pod mrakem a silný vítr střídá sluneční svit, který se odráží na vyleštěných historických automobilech.

Hlouček lidí postává u dlouhé řady dvou desítek škodovek a bouřlivě diskutuje. „Pamatujete si na naši starou oktávku? Vypadal úplně stejně jako tahle," vzrušeně ukazuje starší muž na modrý model Škody Octavie z šedesátých let minulého století.

Vozy jsou pečlivě vyrovnané od nejstaršího modelu 1102 Tudor z roku 1951 až po nejnovější typy. „Z dvaceti typů aut, který tu jsou, jsem v životě vystřídal tři," usmívá se Lubomír Pokorný.

Na akci je s rodinou už potřetí. „Vzal jsem s sebou vnoučata. Sice není zrovna pěkné počasí, ale neprší, takže myslím, že se výstava podařila," pokyvuje hlavou muž.

U hlavní brány do areálu zatroubí historický autobus, který se vrací z okružní jízdy. Vystupují z něj desítky lidí, především rodin s dětmi. „Je to skvělý zážitek, projet se ve starém autobuse. Především pro naše děti," potvrzuje Josef Krátký, který je na přehlídce se dvěma syny.

Kromě vozidel se čtyřmi koly si lidé mohou prohlédnout také historické motocykly. Několik jich stojí před domem s označením Četnická stanice. Stráží před ním muži v zelených četnických uniformách z První republiky.

Na vedlejším stanovišti si děti i dospělí mohou půjčit helmu a za asistence vojáků vleže vyzkoušet jaké to je ležet na břiše v kulometném hnízdě, držet zbraň a čekat s napjatými nervy na příchod nepřítele.