VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Oběd jako za Masaryka. Festival představí kuchyni první republiky

Brno - Stará dobrá prvorepubliková kuchyně. Právě na ni vsadili organizátoři nového gastronomického festivalu Masarykovo menu. Akce, do které se zapojují i tři brněnské restaurace, začala včera. Potrvá do devětadvacátého září.

10.9.2013
SDÍLEJ:

Restaurant Pavillon.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Organizátoři ze společnosti Restu.cz chtějí lidem ukázat, co to znamená jíst česky. „Někteří si pod gastronomií z období první republiky představí jen omaštěný brambor a mléko. Chceme jim ukázat autentickou dobovou kuchyni," uvedl Pavel Suchánek z Restu.cz. Lidé tehdy běžně vařili z místních surovin, na jídelníčku měli častěji než dnes třeba ryby.

Restaurace připravují jídla podle starých receptů. „Při výběru jsme narazili na to, že lidé si tehdy pochutnávali i na ptácích, kteří jsou už dnes chránění," popsala úskalí provozní restaurace Bohéma Daniela Kundrová. Proto šéfkuchař hostům naservíruje mufloní maso.

Na prvorepubliková jídla Brňané zajdou kromě Bohémy i do Pavillonu nebo Sunsetu. Cena za festivalové tříchodového menu se pohybuje od 390 do 490 korun. „Zájemci si jídlo zaregistrují přes internet, ale dostanou ho i přímo na místě," informovala Kundrová.

Šéfkuchař restaurace Sunset připravil hned dvě menu. „Vyberou si mezi telecí kýtou s šípkovou omáčkou a pečenou štikou s batátovým pyré," uvedl manažer podniku Radek Fryšták.

Nabídka láká třeba Lukáše Slezáka z Brna. „Rád ochutnávám nová jídla, necelých pět set za tři chody dám," uvedl.

Do akce se zapojilo ještě dvanáct restaurací z Prahy.

Vybraná menu

Bohéma: 490 Kčmufloní hřebínek s pomerančovou omáčkou a lanýžovým bílým chlebem
Sunset: 390 Kčpečená štika na másle a sladké paprice na lůžku ze šalotek a cherry rajčat doplněná batátovým pyré se slaninou
Pavillon: 390 Kčdušené hovězí ramínko na hřibech s bramborovými noky a špenátem

V ceně je všude i předkrm a dezert

Autor: Kateřina Foltánková

10.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezident Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
21

Bojkot Zemana: krajští zastupitelé za TOP09 a Žít Brno prezidenta nepřivítají

Ilustrační foto.

Řidič narazil do stromu a vyletěl z auta. Zraněním na místě podlehl

Kometa startuje letní dřinu a vymění tenisky za brusle

Brno – Zhruba před měsícem křepčili po brněnském ledě s pohárem pro vítěze extraligy. Teď už hokejisté Komety zahájili letní přípravu na nadcházející ročník a hned po 35 dnech nazují brusle. V pondělí se sešli a ve středu už je čeká dřina na ledě. „Je to novinka. Žádné běhání v lese, místo toho půjdou kluci na brusle," říká asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Kvůli zpopelnění cestují zesnulí i na druhý konec země, říká ředitel pohřební služby

Brno /ROZHOVOR/ – Až stovky kilometrů převáží pohřební služby těla zesnulých, pokud se pozůstalí rozhodnou pro jejich kremaci. Mnohé pohřební služby totiž mrtvé spalují v krematoriích na druhém konci republiky. „Nikde není řečeno, že zpopelňovat mrtvé musíme v nejbližším krematoriu. Podstatné ale je, aby s tím pozůstalí souhlasili," říká ředitel jedné z brněnských pohřebních služeb Pavel Cajzl.

AUTOMIX.CZ

Škoda zvažuje sporťák inspirovaný legendárním "erkem". Jak by mohl vypadat?

Česká automobilka Škoda v minulých letech získala pověst výrobce především praktických vozů, které nabízejí řadu chytrých nápadů. V poslední době se ale značka snaží také působit emotivně. I proto zvažuje sportovní auto, které bude inspirované legendárním kupé 110 R ze 70. let.

VIDEO: Strážníci pochytali sprejery. Zamilovaný Romeo se pod vyznání podepsal

Brno – Skupinu sprejerů chytili v sobotu večer brněnští strážníci na jihu města. Trojici přitom přistihli přímo při činu. Třiatřicetiletý muž dokonce ve sprejování pokračoval i v přítomnosti strážníků. „Na vyzvání toho ale nechal. Strážníci skupinu chytili také díky dobré domluvě, kdy sprejery obklíčili," popsal mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies