VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hraje čokoládovou špičku, chutná jí v Pohodě

BRNO - Herečka Klára Apolenářová miluje tradiční české omáčky, které ji vaří maminka. Až se přestěhuje, bude kuchtit pro přítele

1.8.2007
SDÍLEJ:

Herečka Klára Apolenářová si ráda dopřává vydatný obědFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Televizní diváci si Kláru Apolenářovou vybavují jako „tu potvorou“ ze seriálu Místo nahoře. Hrála tam Andreu. Ve skutečnosti je však Apolenářová drobná slečna, která je úplně v pohodě. Možná právě proto si vybrala za místo, kde jí chutná, restauraci Pohoda v brněnské Štefánikově ulici.

„Nedaleko restaurace bydlí můj tatínek, který nerad jí sám. Často s ním chodím jíst, a protože Pohoda je kousek a navíc tu skvěle vaří,“ vysvětluje Apolenářová důvod, proč si vybrala právě podnik sídlící jen pár metrů od lužáneckého parku. Výhodou zmíněné restaurace je také útulná zahrádka. Host si tak může myslet, že z rušné Štefánikovy ulice prošel jakousi bránou a ocitl se na venkovském dvorečku v meziválečném období.

Nad dřevěnými lavicemi pod dlouhým přístřeškem se houpají pradávné lampy. V jednom koutě zase visí trakač, na sloupcích jsou přibité keramické formy na bábovky a všude kolem je spousta zeleně.

Jakmile testovací tým Brněnského Deníku Rovnost usedne na zahrádku, přitočí se k němu číšník s jídelními listy. „Váhu ani dietu si nehlídám a jím úplně všechno. Mám hodně práce, takže se postava udržuje vlastně sama. Hlavně nechci vypadat jako anorektička,“ usmívá se Apolenářová a z jídelního lístku vybírá kuřecí steak ala bažant. K tomu smažené bramboráčky jako příloha.

Švédský stůl

Mezičas, kdy kuchař v kuchyni připraví objednaný pokrm, vyplní příjemné povídání s herečkou, která v Národním divadle Brno hraje úlohu čokoládové špičky. K jídlu tak má blíž než si může myslet.

„Hra od Davida Drábka se jmenuje Švédský stůl. Je to tragédie o třech chodech. Kromě mě tam vystupují další dva lahůdkové pokrmy – jednohubka a uzený losos,“ popisuje Apolenářová nynější angažmá. Hořký osud jídel spočívá podle ní v tom, že jsou právě prostřeni na rautu lidských obrů, kteří je každou chvilku mohou sežrat.

„Nakonec všichni skončí v břiše strávníků. Kromě jednohubky. Ta spáchá sebevraždu párátkem,“ vypráví Apolenářová podstatu příběhu. Herečka, která se narodila v Brně, miluje českou kuchyni. „Mám ráda omáčky. Svíčkovou, koprovou, rajskou. Přesto nejím knedlíky – ty jím jen ke svíčkové – a tak si k omáčkám dávám těstoviny,“ říká Apolenářová, která pochází z „polévkové rodiny“. Proto doma nesmí chybět kotel jakékoliv polévky.

Naopak k jejím nejvíc neoblíbeným jídlům, které by se dali spočítat na prstech jedné ruky, patří rajčata. „Přítel není na sladké, takže ani nepeču,“ dodává. Nad stravovacími návyky herců by zaplakali doktoři, kteří léčí nemocné žaludky. I štíhlá herečka jí nepravidelně. „Ráno vstanu co nejpozději a hned po ranní hygieně utíkám do divadla. Teprve tam si dám kafe. V devět dopoledne je první zkouška. Až skončí, dám si svačinu od mé nejskvělejší maminky. Rohlík se šunkou a paprikou. Když jsem bydlela v Mostě, obědvávala jsem s přítelem. Teď bydlím u maminky, takže mám luxus. Pořád něco vyvařuje,“ hodnotí Apolenářová první půlden.

Třetím jídlem je pro ni večeře. Jí ještě před představením, což je maximálně v pět. Pak už nic. „Když jsem sama, tak moc nevařím. Nebaví mě to. Ráda klohním pro někoho, nejraději pro přítele, který je teď v Mostě,“ říká.

Dobrou chuť

Kuře ala bažant, které si herečka objednala, vypadá na talíři krásně. „Hezky to voní a tak se do toho pustím. Dobrou chuť,“ popřeje Apolenářová testovacímu týmu. Maso je měkké a bramboráčky, které jsou sice z mraženého polotovaru, voní jako pravé. „K jídlu nemám sebemenší výhradu. Prostředí je také pěkné, takže jsem vybrala dobře,“ shrne Apolenářová návštěvu Pohody, kam určitě zavítá zas. Možná s přítelem, určitě s rodiči.

Autor: Pavel Mokrý

1.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Místostarosta Suchého řídil opilý. Ve vedení obce zůstává dál

Vojtěch Němec.

Zbytek zápasu jsem strávil u onlajnu, říká Němec. Humbuk na stadionu ho strašil

Krajské zásady územního rozvoje chtějí aktualizovat do konce volebního období

Jižní Morava – S odřenýma ušima stihne současné vedení Jihomoravského kraje termín do roku 2020 a aktualizuje zásady územního rozvoje. Informoval o tom ve středu náměstek hejtmana pro oblast územního plánování Martin Maleček. „Bude ale záležet na tom, kolik budou mít lidé připomínek," prohlásil Maleček.

Pod Kozí horou postaví rodinné domy. Proti cestě k nim lidé z Komína protestují

Brno – Zahrádky pod lesem v lokalitě Pod Kozí horou podle plánu nahradí rodinné domy. Jak se k nim majitelé dostanou, zatím není jasné. Lidé z Komína protestují proti přístupové cestě, která zatíží provoz v okolních ulicích.

AKTUALIZUJEME

Z hořícího bytu v Kuřimi vynesli starší ženu s vážnými popáleninami

Kuřim – Důchodkyni v bezvědomí a s vážnými popáleninami vynesli z hořícího bytu hasiči ve středu krátce před šestou večer. Do bytu v kuřimské Jungmannově ulici museli vniknout násilím. „Ženě jsme poskytli první pomoc. Podařilo se ji přivést k vědomí, poté byla předána do péče záchranářů," oznámil mluvčí hasičů David Jirouš.

AKTUALIZOVÁNO

Stávka bude. DPMB se k ní nepřipojí. Kdo stávkovat bude, ukáží další dny

Jižní Morava – Rozhodování, zda jet do práce autobusem nebo vlakem, mnohým Jihomoravanům příští čtvrtek odpadne. Odborový svaz autobusové dopravy totiž na ten den vyhlásil stávku. Někteří řidiči tak na pravidelné linky nevyjedou.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies