VYBERTE SI REGION

Hraje čokoládovou špičku, chutná jí v Pohodě

BRNO - Herečka Klára Apolenářová miluje tradiční české omáčky, které ji vaří maminka. Až se přestěhuje, bude kuchtit pro přítele

1.8.2007
SDÍLEJ:

Herečka Klára Apolenářová si ráda dopřává vydatný obědFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Televizní diváci si Kláru Apolenářovou vybavují jako „tu potvorou“ ze seriálu Místo nahoře. Hrála tam Andreu. Ve skutečnosti je však Apolenářová drobná slečna, která je úplně v pohodě. Možná právě proto si vybrala za místo, kde jí chutná, restauraci Pohoda v brněnské Štefánikově ulici.

„Nedaleko restaurace bydlí můj tatínek, který nerad jí sám. Často s ním chodím jíst, a protože Pohoda je kousek a navíc tu skvěle vaří,“ vysvětluje Apolenářová důvod, proč si vybrala právě podnik sídlící jen pár metrů od lužáneckého parku. Výhodou zmíněné restaurace je také útulná zahrádka. Host si tak může myslet, že z rušné Štefánikovy ulice prošel jakousi bránou a ocitl se na venkovském dvorečku v meziválečném období.

Nad dřevěnými lavicemi pod dlouhým přístřeškem se houpají pradávné lampy. V jednom koutě zase visí trakač, na sloupcích jsou přibité keramické formy na bábovky a všude kolem je spousta zeleně.

Jakmile testovací tým Brněnského Deníku Rovnost usedne na zahrádku, přitočí se k němu číšník s jídelními listy. „Váhu ani dietu si nehlídám a jím úplně všechno. Mám hodně práce, takže se postava udržuje vlastně sama. Hlavně nechci vypadat jako anorektička,“ usmívá se Apolenářová a z jídelního lístku vybírá kuřecí steak ala bažant. K tomu smažené bramboráčky jako příloha.

Švédský stůl

Mezičas, kdy kuchař v kuchyni připraví objednaný pokrm, vyplní příjemné povídání s herečkou, která v Národním divadle Brno hraje úlohu čokoládové špičky. K jídlu tak má blíž než si může myslet.

„Hra od Davida Drábka se jmenuje Švédský stůl. Je to tragédie o třech chodech. Kromě mě tam vystupují další dva lahůdkové pokrmy – jednohubka a uzený losos,“ popisuje Apolenářová nynější angažmá. Hořký osud jídel spočívá podle ní v tom, že jsou právě prostřeni na rautu lidských obrů, kteří je každou chvilku mohou sežrat.

„Nakonec všichni skončí v břiše strávníků. Kromě jednohubky. Ta spáchá sebevraždu párátkem,“ vypráví Apolenářová podstatu příběhu. Herečka, která se narodila v Brně, miluje českou kuchyni. „Mám ráda omáčky. Svíčkovou, koprovou, rajskou. Přesto nejím knedlíky – ty jím jen ke svíčkové – a tak si k omáčkám dávám těstoviny,“ říká Apolenářová, která pochází z „polévkové rodiny“. Proto doma nesmí chybět kotel jakékoliv polévky.

Naopak k jejím nejvíc neoblíbeným jídlům, které by se dali spočítat na prstech jedné ruky, patří rajčata. „Přítel není na sladké, takže ani nepeču,“ dodává. Nad stravovacími návyky herců by zaplakali doktoři, kteří léčí nemocné žaludky. I štíhlá herečka jí nepravidelně. „Ráno vstanu co nejpozději a hned po ranní hygieně utíkám do divadla. Teprve tam si dám kafe. V devět dopoledne je první zkouška. Až skončí, dám si svačinu od mé nejskvělejší maminky. Rohlík se šunkou a paprikou. Když jsem bydlela v Mostě, obědvávala jsem s přítelem. Teď bydlím u maminky, takže mám luxus. Pořád něco vyvařuje,“ hodnotí Apolenářová první půlden.

Třetím jídlem je pro ni večeře. Jí ještě před představením, což je maximálně v pět. Pak už nic. „Když jsem sama, tak moc nevařím. Nebaví mě to. Ráda klohním pro někoho, nejraději pro přítele, který je teď v Mostě,“ říká.

Dobrou chuť

Kuře ala bažant, které si herečka objednala, vypadá na talíři krásně. „Hezky to voní a tak se do toho pustím. Dobrou chuť,“ popřeje Apolenářová testovacímu týmu. Maso je měkké a bramboráčky, které jsou sice z mraženého polotovaru, voní jako pravé. „K jídlu nemám sebemenší výhradu. Prostředí je také pěkné, takže jsem vybrala dobře,“ shrne Apolenářová návštěvu Pohody, kam určitě zavítá zas. Možná s přítelem, určitě s rodiči.

Autor: Pavel Mokrý

1.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Německý dům? S portrétem Adolfa Hitlera, ukazuje také nová kniha

Brno – Když v roce 1900 vyšla série fantaskních pohlednic o tom, jak bude Brno vypadat za sto let, byla na nich spousta vzducholodí a snových vynálezů, ale Německý dům stál stále na Lažanského – dnešním Moravském náměstí. Nakonec se tato budova v Brně dočkala čtyřiapadesáti let. Poté ji město na přání mnoha Čechů zbouralo. Historii Německého domu a s ním spřízněných spolků představuje nová kniha, jejíž křest je ve čtvrtek v Moravském zemském muzeu.

Připomínka trhové tradice: Lidé se ptali po rybí polévce, říká prodejkyně

Brno – Současný název Dominikánského náměstí se poprvé objevil až ve druhé polovině devatenáctého století. V minulosti byli lidé zvyklí o něm mluvit spíše jako o Rybím trhu. Na dávnou tradici v letošním roce navázali organizátoři vánočních trhů. Ty se v letošním roce rozrostly i před budovu Nové radnice a lidé na nich podle dávné tradice opět dostanou ryby. Jen ne syrové, ale připravované na různé způsoby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies