VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hraje čokoládovou špičku, chutná jí v Pohodě

BRNO - Herečka Klára Apolenářová miluje tradiční české omáčky, které ji vaří maminka. Až se přestěhuje, bude kuchtit pro přítele

1.8.2007
SDÍLEJ:

Herečka Klára Apolenářová si ráda dopřává vydatný obědFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Televizní diváci si Kláru Apolenářovou vybavují jako „tu potvorou“ ze seriálu Místo nahoře. Hrála tam Andreu. Ve skutečnosti je však Apolenářová drobná slečna, která je úplně v pohodě. Možná právě proto si vybrala za místo, kde jí chutná, restauraci Pohoda v brněnské Štefánikově ulici.

„Nedaleko restaurace bydlí můj tatínek, který nerad jí sám. Často s ním chodím jíst, a protože Pohoda je kousek a navíc tu skvěle vaří,“ vysvětluje Apolenářová důvod, proč si vybrala právě podnik sídlící jen pár metrů od lužáneckého parku. Výhodou zmíněné restaurace je také útulná zahrádka. Host si tak může myslet, že z rušné Štefánikovy ulice prošel jakousi bránou a ocitl se na venkovském dvorečku v meziválečném období.

Nad dřevěnými lavicemi pod dlouhým přístřeškem se houpají pradávné lampy. V jednom koutě zase visí trakač, na sloupcích jsou přibité keramické formy na bábovky a všude kolem je spousta zeleně.

Jakmile testovací tým Brněnského Deníku Rovnost usedne na zahrádku, přitočí se k němu číšník s jídelními listy. „Váhu ani dietu si nehlídám a jím úplně všechno. Mám hodně práce, takže se postava udržuje vlastně sama. Hlavně nechci vypadat jako anorektička,“ usmívá se Apolenářová a z jídelního lístku vybírá kuřecí steak ala bažant. K tomu smažené bramboráčky jako příloha.

Švédský stůl

Mezičas, kdy kuchař v kuchyni připraví objednaný pokrm, vyplní příjemné povídání s herečkou, která v Národním divadle Brno hraje úlohu čokoládové špičky. K jídlu tak má blíž než si může myslet.

„Hra od Davida Drábka se jmenuje Švédský stůl. Je to tragédie o třech chodech. Kromě mě tam vystupují další dva lahůdkové pokrmy – jednohubka a uzený losos,“ popisuje Apolenářová nynější angažmá. Hořký osud jídel spočívá podle ní v tom, že jsou právě prostřeni na rautu lidských obrů, kteří je každou chvilku mohou sežrat.

„Nakonec všichni skončí v břiše strávníků. Kromě jednohubky. Ta spáchá sebevraždu párátkem,“ vypráví Apolenářová podstatu příběhu. Herečka, která se narodila v Brně, miluje českou kuchyni. „Mám ráda omáčky. Svíčkovou, koprovou, rajskou. Přesto nejím knedlíky – ty jím jen ke svíčkové – a tak si k omáčkám dávám těstoviny,“ říká Apolenářová, která pochází z „polévkové rodiny“. Proto doma nesmí chybět kotel jakékoliv polévky.

Naopak k jejím nejvíc neoblíbeným jídlům, které by se dali spočítat na prstech jedné ruky, patří rajčata. „Přítel není na sladké, takže ani nepeču,“ dodává. Nad stravovacími návyky herců by zaplakali doktoři, kteří léčí nemocné žaludky. I štíhlá herečka jí nepravidelně. „Ráno vstanu co nejpozději a hned po ranní hygieně utíkám do divadla. Teprve tam si dám kafe. V devět dopoledne je první zkouška. Až skončí, dám si svačinu od mé nejskvělejší maminky. Rohlík se šunkou a paprikou. Když jsem bydlela v Mostě, obědvávala jsem s přítelem. Teď bydlím u maminky, takže mám luxus. Pořád něco vyvařuje,“ hodnotí Apolenářová první půlden.

Třetím jídlem je pro ni večeře. Jí ještě před představením, což je maximálně v pět. Pak už nic. „Když jsem sama, tak moc nevařím. Nebaví mě to. Ráda klohním pro někoho, nejraději pro přítele, který je teď v Mostě,“ říká.

Dobrou chuť

Kuře ala bažant, které si herečka objednala, vypadá na talíři krásně. „Hezky to voní a tak se do toho pustím. Dobrou chuť,“ popřeje Apolenářová testovacímu týmu. Maso je měkké a bramboráčky, které jsou sice z mraženého polotovaru, voní jako pravé. „K jídlu nemám sebemenší výhradu. Prostředí je také pěkné, takže jsem vybrala dobře,“ shrne Apolenářová návštěvu Pohody, kam určitě zavítá zas. Možná s přítelem, určitě s rodiči.

Autor: Pavel Mokrý

1.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek.

Univerzity vs plagiátoři. Za napsání prací zaplatí studenti ročně 200 milionů

Zavadil se loučil s brněnskými fanoušky.
2 26

Konec špílmachrů v Brně. Po Poláchovi odchází Zavadil

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Manželé stojí před rozhodnutím, zda koupit byt. Bojí se totiž, že se jim do jedné místnosti nemůže vejít kuchyň, jídelní kout i obývák. Od toho je tu naše designérka Bára, která ukáže, že i na malém prostoru lze skloubit více funkcí.

Šaty mají duši, říká návrhářka. Její modely oblékají i top tanečnice Portugalska

Brno /FOTOGALERIE/ – Každý model je originál, říká pětadvacetiletá Kateřina Šmejkalová z Brna, která navrhuje šaty pro nevěsty, tanečníky i celebrity. „Šaty mají svou duši a hodně záleží na tom, kdo je nosí," upřesňuje žena.

Poplatky za přítomnost otce u porodu jsou nefér, míní rodiče

Brno /ANKETA/ – Nervózní manžel vede do porodnice ženu, která každou chvíli porodí. Než ji podpoří na sále, musí ještě vytáhnout peněženku a zaplatit. „Poplatky za přítomnost otce u porodu jsou zrušené od roku 2012, přesto je stále v některých nemocnicích vybírají. Kvůli údajnému ošacení, občerstvení či školení, které nastávající otcové často ve spěchu ani nestihnou," upozornila Majka Staňková z brněnského Centra pro těhotné a rodinu.

Za odpad Brňané nově zaplatí online

Brno – Bez front na úřadech nebo zdlouhavého vyplňování formuláře v online bankovnictví mohou nově zaplatit poplatek za komunální odpad Brňané. Čas jim ušetří webová stránka www.brnopas.cz, kde nedávno přibyla funkce pro zaplacení poplatku za odpady.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies