VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejdůležitější jídlo pro detektiva? Snídaně

BRNO - Miloslav Jedlička si neodepře snídani za žádnou cenu. Při slavnostních příležitostech chodí do Krčmy u svatého Václava.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Miloslav JedličkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Krvavá tlačenka či turistický salám do papíru, sodovka nebo pivo z flašky. Strava, nad kterou se zaradují žaludeční vředy, patří mezi základní pokrmy nejednoho kriminalisty. Stejně na tom svého času byl i Miloslav Jedlička. Muž, pro kterého se stala kriminalistika koníčkem a prací zároveň. Vyučuje totiž stejnojmenný předmět na brněnské policejní škole. Desítky let ale sbírá všechno, co kriminalitou byť jen zavání.

Vůně jídla rozhodně nezavání zločinem. Naopak by byl zločin, kdyby člověk neochutnal vybrané pokrmy v poměrně novotou vonící restauraci, jež se jmenuje Krčma u svatého Václava. Nachází se nedaleko od bytu, kde Jedlička bydlí, v Husitské ulici v brněnském Králově Poli. Kriminalista, který si pamatuje všechny slavné zločince nazpaměť, tam chodí rád už od mládí. Ne často, ale kdykoliv je výjimečná příležitost. A ještě nikdy se nespálil. Ani jako člen testovacího týmu Brněnského Deníku Rovnost.

„Chodím ke Svatému Václavovi proto, že je tu klid. Na rozdíl od jiných podniků tam neřve rádio na plné pecky a obsluha je převelice ochotná,“ vysvětluje Jedlička vztah k restauraci, kterou si vybral. Chutná mu tam. Jak jinak. Hned uvnitř lokálu se testovacího týmu ujímá slečna ve středověkém hábitu, jehož základní látkou je len. Protože je v přízemí narváno, odvádí hosty do patra, kde není ani noha. Člověk, který je vysoký, musí dávat pozor na nízký strop. Výhodu mají horizontálně diskriminovaní. Jejich hlavy zůstávají ušetřené nárazu.

Z dřevěného jídelního lístku, který má po stranách mnoho znaků různých šlechtických rodů, vybírá Jedlička jídlo, jež se jmenuje Jeptiška v sutaně. „Mám rád ryby a filé je jedno z jídel, po kterým bych se uplácal,“ usmívá se kriminalista. Jakmile slečna oděná do hábitu ze lnu odkvačí, začne vyprávět o oblíbených pokrmech. „Miluji tradiční českou kuchyni. Nejraději mám knedlíky s meruňkami, ale to by asi neměla vědět moje doktorka, která by mi asi pořádně vyčinila. Ostatně ani další můj favorit nepatří mezi zdravou kuchyni. Ale je snad něco lepšího než bramborák vonící majoránkou?“ otáže se Jedlička.

Vánoce třikrát za rok

Kriminalista umí vařit tři jídla. Špagety se speciální omáčkou, smažený gothaj, který ale jí jen za tmy, protože je to prý ošklivý pohled, a kapra. „Vánoce si udělám třikrát do roka. Nesmí chybět ani bramborový salát, který si rovněž připravuji,“ říká Jedlička, který měl ještě jako technik u brněnské kriminálky problémy se správnou životosprávou. Na pravidelné jídlo totiž neměl čas. „Měl jsem žaludeční vředy a byl jsem hubený jako lunt. Bál jsem se, že když bude foukat silnější vítr, tak mě odvane. Chřestil jsem kostmi a držel jsem se značek,“ směje se Jedlička.

Od doby, kdy vyučuje kriminalistiku na policejní škole, jí pravidelně a zdraví se mu upevnilo. „Nejdůležitější je snídaně. To je pro mne obřad. Na talíř si nachystám sýr a jiné potraviny už večer, abych se ráno nezdržoval,“ říká Jedlička. Oběd má ve škole a večer se odbude ledasčím. „Nejsem náročný, večer si nic nevařím,“ vysvětluje.

Čekání na filé

Příprava jídla v Krčmě u svatého Václava trvá poněkud dlouho. Obsluha to omluvila tím, že je lokál plný lidí, kteří obědvají menu. Asi za čtyřicet minut je však porce na stole. Jedlička se pouští do smaženého filé a má k němu několik připomínek. „Chybí tu citron, bez něj nemá ryba šmrnc,“ zakaboní se kriminalista. Jinak je ale s jídlem spokojený a sní ho až na kopec brambor všechno.

Co by to bylo za oběd s kriminalistou, kdyby neměl nějakou historku související s jídlem a trestnou činností. Lukulské hody si například udělala parta zločinců, která se sdružovala pod křídly Charlese Mansona. Američana, který založil sektu s názvem Rodina. „V noci na 8. srpna 1969 vnikli pachatelé do vily manželů režiséra Romana Polanského a herečky Sharon Tateové. Poté, co zabili všechny v domě, začali nad znetvořenými těly hodovat. Krví zavražděných pak popsali zdi domu nápisy Smrt prasatům a Válka,“ popisuje Jedlička vraždu, která má téměř rituální podtext.

Autor: Pavel Mokrý

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1.
1 5

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies