VYBERTE SI REGION

Nejdůležitější jídlo pro detektiva? Snídaně

BRNO - Miloslav Jedlička si neodepře snídani za žádnou cenu. Při slavnostních příležitostech chodí do Krčmy u svatého Václava.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Miloslav JedličkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Krvavá tlačenka či turistický salám do papíru, sodovka nebo pivo z flašky. Strava, nad kterou se zaradují žaludeční vředy, patří mezi základní pokrmy nejednoho kriminalisty. Stejně na tom svého času byl i Miloslav Jedlička. Muž, pro kterého se stala kriminalistika koníčkem a prací zároveň. Vyučuje totiž stejnojmenný předmět na brněnské policejní škole. Desítky let ale sbírá všechno, co kriminalitou byť jen zavání.

Vůně jídla rozhodně nezavání zločinem. Naopak by byl zločin, kdyby člověk neochutnal vybrané pokrmy v poměrně novotou vonící restauraci, jež se jmenuje Krčma u svatého Václava. Nachází se nedaleko od bytu, kde Jedlička bydlí, v Husitské ulici v brněnském Králově Poli. Kriminalista, který si pamatuje všechny slavné zločince nazpaměť, tam chodí rád už od mládí. Ne často, ale kdykoliv je výjimečná příležitost. A ještě nikdy se nespálil. Ani jako člen testovacího týmu Brněnského Deníku Rovnost.

„Chodím ke Svatému Václavovi proto, že je tu klid. Na rozdíl od jiných podniků tam neřve rádio na plné pecky a obsluha je převelice ochotná,“ vysvětluje Jedlička vztah k restauraci, kterou si vybral. Chutná mu tam. Jak jinak. Hned uvnitř lokálu se testovacího týmu ujímá slečna ve středověkém hábitu, jehož základní látkou je len. Protože je v přízemí narváno, odvádí hosty do patra, kde není ani noha. Člověk, který je vysoký, musí dávat pozor na nízký strop. Výhodu mají horizontálně diskriminovaní. Jejich hlavy zůstávají ušetřené nárazu.

Z dřevěného jídelního lístku, který má po stranách mnoho znaků různých šlechtických rodů, vybírá Jedlička jídlo, jež se jmenuje Jeptiška v sutaně. „Mám rád ryby a filé je jedno z jídel, po kterým bych se uplácal,“ usmívá se kriminalista. Jakmile slečna oděná do hábitu ze lnu odkvačí, začne vyprávět o oblíbených pokrmech. „Miluji tradiční českou kuchyni. Nejraději mám knedlíky s meruňkami, ale to by asi neměla vědět moje doktorka, která by mi asi pořádně vyčinila. Ostatně ani další můj favorit nepatří mezi zdravou kuchyni. Ale je snad něco lepšího než bramborák vonící majoránkou?“ otáže se Jedlička.

Vánoce třikrát za rok

Kriminalista umí vařit tři jídla. Špagety se speciální omáčkou, smažený gothaj, který ale jí jen za tmy, protože je to prý ošklivý pohled, a kapra. „Vánoce si udělám třikrát do roka. Nesmí chybět ani bramborový salát, který si rovněž připravuji,“ říká Jedlička, který měl ještě jako technik u brněnské kriminálky problémy se správnou životosprávou. Na pravidelné jídlo totiž neměl čas. „Měl jsem žaludeční vředy a byl jsem hubený jako lunt. Bál jsem se, že když bude foukat silnější vítr, tak mě odvane. Chřestil jsem kostmi a držel jsem se značek,“ směje se Jedlička.

Od doby, kdy vyučuje kriminalistiku na policejní škole, jí pravidelně a zdraví se mu upevnilo. „Nejdůležitější je snídaně. To je pro mne obřad. Na talíř si nachystám sýr a jiné potraviny už večer, abych se ráno nezdržoval,“ říká Jedlička. Oběd má ve škole a večer se odbude ledasčím. „Nejsem náročný, večer si nic nevařím,“ vysvětluje.

Čekání na filé

Příprava jídla v Krčmě u svatého Václava trvá poněkud dlouho. Obsluha to omluvila tím, že je lokál plný lidí, kteří obědvají menu. Asi za čtyřicet minut je však porce na stole. Jedlička se pouští do smaženého filé a má k němu několik připomínek. „Chybí tu citron, bez něj nemá ryba šmrnc,“ zakaboní se kriminalista. Jinak je ale s jídlem spokojený a sní ho až na kopec brambor všechno.

Co by to bylo za oběd s kriminalistou, kdyby neměl nějakou historku související s jídlem a trestnou činností. Lukulské hody si například udělala parta zločinců, která se sdružovala pod křídly Charlese Mansona. Američana, který založil sektu s názvem Rodina. „V noci na 8. srpna 1969 vnikli pachatelé do vily manželů režiséra Romana Polanského a herečky Sharon Tateové. Poté, co zabili všechny v domě, začali nad znetvořenými těly hodovat. Krví zavražděných pak popsali zdi domu nápisy Smrt prasatům a Válka,“ popisuje Jedlička vraždu, která má téměř rituální podtext.

Autor: Pavel Mokrý

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bruslařskou dálnici na Brněnské přehradě využívají o víkendu davy lidí.
23

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Ilustrační foto.

Pozor. Řidičák musí na jižní Moravě vyměnit 82 tisíc lidí

Auto skončilo v řece. Nehoda uzavřela silnici mezi Bílovicemi a Adamovem

Bílovice nad Svitavou – Silnici mezi Bílovicemi nad Svitavou a Adamovem zablokovala v sobotu odpoledne dopravní nehoda. Krátce před druhou hodinou osobní auto sjelo do příkopu a skončilo v řece. Záchranáři odvezli do nemocnice jednu ženu. Podle prvních informací nejde o vážné zranění.

Na ledě ve společném dresu. Hokejový tým tří univerzit sbírá podporu

Brno – HC Univerzita Brno. Tak by mohl znít název společného hokejového týmu hráčů z Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity. Sportovci třech největších brněnských vysokých škol by pod jednotnou barvou dresu rádi bojovali v druhé lize.

Jistota školky? Nově blízko domova. Brno zavede spádové oblasti

Brno – Každé ráno vyjíždí Martina Kratochvílová z brněnské Bystrce se svou čtyřletou dcerou. „Jelikož pracuji v centru, malou dávám do školky kousek od práce. Je to pro mě pohodlnější. Když skončím, dceru vyzvednu. Kdybych ji musela vyzvedávat v Bystrci, často bych to nestíhala," přiznala matka. Po zavedení takzvaných spádových oblastí, by Kratochvílová mohla mít s umístěním dcery v centru Brna problém. Při letošním zápise si rodiče sice mateřinku vyberou podle zaměření nebo kvality. Hlavním kritériem pro přijetí ale bude místo trvalého bydliště. Brno musí spádové oblasti zavést kvůli novele z ministerstva školství.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies