VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejdůležitější jídlo pro detektiva? Snídaně

BRNO - Miloslav Jedlička si neodepře snídani za žádnou cenu. Při slavnostních příležitostech chodí do Krčmy u svatého Václava.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Miloslav JedličkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Krvavá tlačenka či turistický salám do papíru, sodovka nebo pivo z flašky. Strava, nad kterou se zaradují žaludeční vředy, patří mezi základní pokrmy nejednoho kriminalisty. Stejně na tom svého času byl i Miloslav Jedlička. Muž, pro kterého se stala kriminalistika koníčkem a prací zároveň. Vyučuje totiž stejnojmenný předmět na brněnské policejní škole. Desítky let ale sbírá všechno, co kriminalitou byť jen zavání.

Vůně jídla rozhodně nezavání zločinem. Naopak by byl zločin, kdyby člověk neochutnal vybrané pokrmy v poměrně novotou vonící restauraci, jež se jmenuje Krčma u svatého Václava. Nachází se nedaleko od bytu, kde Jedlička bydlí, v Husitské ulici v brněnském Králově Poli. Kriminalista, který si pamatuje všechny slavné zločince nazpaměť, tam chodí rád už od mládí. Ne často, ale kdykoliv je výjimečná příležitost. A ještě nikdy se nespálil. Ani jako člen testovacího týmu Brněnského Deníku Rovnost.

„Chodím ke Svatému Václavovi proto, že je tu klid. Na rozdíl od jiných podniků tam neřve rádio na plné pecky a obsluha je převelice ochotná,“ vysvětluje Jedlička vztah k restauraci, kterou si vybral. Chutná mu tam. Jak jinak. Hned uvnitř lokálu se testovacího týmu ujímá slečna ve středověkém hábitu, jehož základní látkou je len. Protože je v přízemí narváno, odvádí hosty do patra, kde není ani noha. Člověk, který je vysoký, musí dávat pozor na nízký strop. Výhodu mají horizontálně diskriminovaní. Jejich hlavy zůstávají ušetřené nárazu.

Z dřevěného jídelního lístku, který má po stranách mnoho znaků různých šlechtických rodů, vybírá Jedlička jídlo, jež se jmenuje Jeptiška v sutaně. „Mám rád ryby a filé je jedno z jídel, po kterým bych se uplácal,“ usmívá se kriminalista. Jakmile slečna oděná do hábitu ze lnu odkvačí, začne vyprávět o oblíbených pokrmech. „Miluji tradiční českou kuchyni. Nejraději mám knedlíky s meruňkami, ale to by asi neměla vědět moje doktorka, která by mi asi pořádně vyčinila. Ostatně ani další můj favorit nepatří mezi zdravou kuchyni. Ale je snad něco lepšího než bramborák vonící majoránkou?“ otáže se Jedlička.

Vánoce třikrát za rok

Kriminalista umí vařit tři jídla. Špagety se speciální omáčkou, smažený gothaj, který ale jí jen za tmy, protože je to prý ošklivý pohled, a kapra. „Vánoce si udělám třikrát do roka. Nesmí chybět ani bramborový salát, který si rovněž připravuji,“ říká Jedlička, který měl ještě jako technik u brněnské kriminálky problémy se správnou životosprávou. Na pravidelné jídlo totiž neměl čas. „Měl jsem žaludeční vředy a byl jsem hubený jako lunt. Bál jsem se, že když bude foukat silnější vítr, tak mě odvane. Chřestil jsem kostmi a držel jsem se značek,“ směje se Jedlička.

Od doby, kdy vyučuje kriminalistiku na policejní škole, jí pravidelně a zdraví se mu upevnilo. „Nejdůležitější je snídaně. To je pro mne obřad. Na talíř si nachystám sýr a jiné potraviny už večer, abych se ráno nezdržoval,“ říká Jedlička. Oběd má ve škole a večer se odbude ledasčím. „Nejsem náročný, večer si nic nevařím,“ vysvětluje.

Čekání na filé

Příprava jídla v Krčmě u svatého Václava trvá poněkud dlouho. Obsluha to omluvila tím, že je lokál plný lidí, kteří obědvají menu. Asi za čtyřicet minut je však porce na stole. Jedlička se pouští do smaženého filé a má k němu několik připomínek. „Chybí tu citron, bez něj nemá ryba šmrnc,“ zakaboní se kriminalista. Jinak je ale s jídlem spokojený a sní ho až na kopec brambor všechno.

Co by to bylo za oběd s kriminalistou, kdyby neměl nějakou historku související s jídlem a trestnou činností. Lukulské hody si například udělala parta zločinců, která se sdružovala pod křídly Charlese Mansona. Američana, který založil sektu s názvem Rodina. „V noci na 8. srpna 1969 vnikli pachatelé do vily manželů režiséra Romana Polanského a herečky Sharon Tateové. Poté, co zabili všechny v domě, začali nad znetvořenými těly hodovat. Krví zavražděných pak popsali zdi domu nápisy Smrt prasatům a Válka,“ popisuje Jedlička vraždu, která má téměř rituální podtext.

Autor: Pavel Mokrý

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnská Zbrojovka ve 26. kole nejvyšší fotbalové ligy před domácími fanoušky porazila Příbram 2:0.

Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Lev Lolek je novou atrakcí brněnské zoo.
11

Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Brno – Bojí se obtížného porodu a bolesti. Proto ženy upřednostňují porody císařským řezem před přirozenými. Počet rodiček, které volí chirurgickou metodu, se podle národního registru novorozenců od počátku tisíciletí více než zdvojnásobil. Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě.

AUTOMIX.CZ / AKTUALIZOVÁNO

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

Rok registru: smlouvy pod drobnohledem, úřady jich odkryly tisíce

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Nejvíc peněz od kraje dostává charita, od Brna technické sítě. Registr smluv odkryl firmy, které získávají veřejné zakázky. 

AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

Na D1 u Domašova hořelo auto. Dálnice byla ve směru na Prahu neprůjezdná

Domašov - Požár osobního auta zastavil ve čtvrtek před desátou dopoledne provoz na dálnici D1 na 169. kilometru ve směru na Prahu. K hořícímu autu u Domašova na Brněnsku vyrazily tři jednotky hasičů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení