Takzvané kameny zmizelých v neděli odpoledne zástupci Sokola I. a brněnské Židovské obce položili na památku devíti lidí v několika brněnských ulicích.

Kameny zmizelých, neboli stolpersteiny, se v brněnských ulicích objevují už deset let. "Ve městě je jich několik desítek. Připomínají oběti holocaustu nebo oběti z řad členů brněnského Sokola I.," řekl jeho současný místopředseda Michal Doležel.

S pokládáním kamenů, které jsou vzpomínkou na oběti druhé světové války, začala brněnská Židovská obec. "Před pár lety se k nim připojil i Sokol I., protože válku nepřežilo šestačtyřicet jeho členů. Každý rok kameny zmizelých připomeneme čtyři až pět osobností. Vždy se snažíme zvolit je tak, aby měli něco společného. V prvním roce jsme například kameny věnovali členům, kteří byli zabiti kvůli židovskému původu. V dalším roce jsme pak připomněli pedagogy Masarykovy univerzity, z nichž nejznámější byl asi rektor Vojtěch Rosický. Loni jsme pokládali kameny jako poctu vojákům československé armády a v letošním roce věnujeme pět kamenů představitelům domácího a zahraničního odboje," uvedl Doležel.

Kromě pěti kamenů na památku Sokolů, v neděli položili i další jako vzpomínku na oběti holocaustu, mezi nimi třeba právě kameny se jmény Löfflerových. Třeba v Kotlářské ulici, tam kdysi žil Richard Peřina. "Tento odchovanec Sokola Brno I se za okupace zapojil do odboje v Obraně národa. Zatčen byl devatenáctého května 1940, Němci jej věznili do konce války. Dožil se sice osvobození, ale v roce 1945 zemřel na tuberkulózu v německé nemocnici," popsala na internetové encyklopedii dějin Brna historička Miroslava Menšíková.

Nové schodiště vznikne z Bašt pod Petrovem do Nádražní ulice.
Radnice: Už žádné nebezpečné zkracování si cesty. Postaví schodiště na Bašty