„Kdyby mohl hlasovat Masaryk, nepochybně by byl pro nádraží v centru. Poloha v centru je zásadní pro sociální slabší skupiny obyvatel, kterých se on vždycky zastával. Jošt by si o tom nemyslel nic, ale tričko mu sluší," uvedl zmocněnec přípravného výboru referenda o poloze nádraží Jakub Patočka.

Sochu prvního československého prezidenta pokryli plachtou se stejným nápisem, jaký zdobí i triko, které dostal jezdec na Moravském náměstí. Velkými červenými písmeny je na plachtě napsáno Pro nádraží v centru.

Proti akci se ohradil spolek Brno+, který pověšení plachty na Masaryka označil za protiprávní čin. „Aliance zneuctila památník připomínající prvního prezidenta, jde o nestoudný vandalismus," uvedl předseda spolku Robert Kotzian.

Podle mluvčího Aliance Referendum 2016 Josefa Patočky se iniciativa hlásí jen k pověšení transparentu na Masaryka. Oblečení sochy jezdce na Moravském náměstí do trička se stejným nápisem vnímá jako čin příznivců referenda a vítá jej. „Jošt byl podle záznamů jedním z nejzkorumpo­vanějších politiků své doby a možná by se mu tak zamlouvalo nádraží odsunout. Na druhou stranu má ta socha symbolizovat odvahu – akci lze tedy brát jako poctu odvaze Brňanů nenechat si diktovat, kde má stát nádraží" zhodnotil Jakub Patočka.

Kdo lže?

Podle zástupců spolku Brno+ se však Josef Patočka pověšení trička na sochu Jošta přímo účastnil. „Dnes jsem na vlastní oči viděl, jak Josefa Patočku, jak v oranžové vestě kráčí s žebříkem po ulici Solniční, směrem od sochy Jošta Moravského. Patočka novinářům zřejmě vědomě lhal, když tvrdí, že neví, kdo tričko na sochu pověsil," uvedl předseda spolku Robert Kotzian. Spolek také přiložil fotografií, na níž má být Patočka účastnící se věšení trika na sochu.

Patočka obvinění popřel. „Přímo věšení trička jsem se neúčastnil, jen jsem kolem sochy poté procházel. Nevím, kdo konkrétně triko na sochu pověsil," reagoval na nařčení.

Snímek, na němž má být zastánce zachování nádraží v centru Brna Josef Patočka při "oblékání" sochy Jošta. Foto: Karel Coural

'Oblékání' Jošta Moravského zachycené kolejdoucím.Zdroj: Karel Coural

Triko ze sochy jezdce na Moravském náměstí zmizelo krátce po dvanácté hodině. Sundali jej hasiči. „O zásah, sundání transparentu z výšky asi pěti metrů, nás požádali brněnští strážníci," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Plachtu ze sochy Masaryka strhli policisté.

Jestli čeká na lidi, kteří transparenty na sochy pověsili, nějaký postih, zatím není jasné. „Věc se dále šetří. Případný trest bude hodně záviset právě i od toho, jestli při akci došlo k nějakému poškození soch. Po prvotním ohledání se zdá, že sochy jsou v pořádku. Předejímat, zda a jaký trest mohou lidé odpovědní za vyvěšení plachet dostat, je zatím předčasné," uvedl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Aktivisté z Aliance Referendum 2016 před dvěma týdny chtěli vyvěsit velký transparent na budovu brněnského hlavního nádraží. Tehdy jim ale plánovanou tajnou akci, která měla být velkolepým zahájením kampaně k chystanému referendu o poloze nádraží, překazili policisté. „Někdo má pravděpodobně přístup do naší interní komunikace," poznamenal tehdy jeden z organizátorů akce Jakub Patočka.