Výroba růžového
* Spousta lidí si myslí, že růžové víno vzniká smícháním bílého a červeného. Ve skutečnosti je vinaři vyrábějí jen z modrých hroznů.

* Po sklizni oddělí třapinu od dužniny. Takto oddělené bobule se nazývají rmut.

* Rmut se nechá několik hodin naležet, aby se částečně uvolnilo červené barvivo ze slupek.

* Poté se vylisuje a nechá macerovat pro uvolnění aromatických látek. Výroba je pak stejná jako v případě bílého vína.

Podle něj jihomoravští výrobci obstojí v tvrdé konkurenci. „Díky dobrému zvládnutí technologie výroby, vhodnému výběru hroznů modrých odrůd i marketingové podpoře," vysvětlil Nyitray. Někteří vinaři podle něj růžové víno z Moravy vyvážejí do ciziny.

Loni domácí vinaři vyrobili přes čtyřicet tisíc litrů růžového, na které využili asi čtvrtinu sklizených modrých hroznů. V roce 2011 to ještě bylo jen osmnáct procent této suroviny. „Růžové víno je čím dál žádanější. Vyrábíme ho v odrůdách Svatovavřinecké a Frankovka. Lidé se na něj ptají zejména za teplého počasí, protože je velmi osvěžující," podotkl vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic.

Na růžovém si pochutnává třeba Miroslava Borovná. „S kamarádkou jsme po procházce v okolí Hustopečí sedly do vinárny a nechaly si doporučit růžové. Místo skleničky na osvěžení padla celá lahev," svěřila se milovnice vína.

Příležitost k ochutnávce růžového mají lidé na Břeclavsku. Například příští sobotu na třetím ročníku Slavnosti růžového vína ve Valticích nebo o týden později na Dnech růžových vín v zahradách zámku Mikulov.