Z lesů mezi Bystrcí, Jundrovem a Kohoutovicemi zmizelo už devět zvířat. Případ vyšetřují brněnští strážníci i policisté. Pytlák se v Holedné poprvé objevil asi před půl rokem.

„Na mušku mu jako první přišli jeleni sika. Jsou to krotká majestátní zvířata, která se lidí nebojí, a tak se dala snadno ulovit,“ informoval lesní inspektor Pavel Jordán. Z dvanácti jelenů žijících v oboře jich pytlák zabil a odnesl šest. „Beze stopy zmizel jeden jelen, samice a malý jelínek,“ dodal inspektor.
Před nedávnem si pytlák přišel pro další zvířata. „V oboře jsme našli dvě mrtvé laně jelena sika a jednoho muflona. Zvířata jsme poslali na pitvu a zjistili, že byla skutečně zabita pytlákem,“ konstatoval Jordán.

Podle odborníků nestřílel pytlák z lovecké zbraně. Zvířata se tak v oboře navíc dlouho trápila. „Zvěř se po oboře pohybovala v agonii, smrt přichází až po dlouhé době. Pytlák zabil i chovnou laň, kterou už jsme našli ve značném rozkladu,“ podotkl inspektor.

Pytlák oboru připravil o vzácná zvířata i o desítky tisíc korun. „Jedna laň nás stojí asi deset tisíc korun. Jelen je daleko dražší. Celkovou škodu jsme tedy napočítali na dvě stě padesát tisíc korun,“ spočítal Jordán.

Odborníci i lesníci proto Holednou střeží. Hlídkují v oboře i v noci. „Vzhledem k situaci jsme o pomoc požádali také strážníky a policisty. Chceme rovněž apelovat na lidi, kteří chodí do Holedné na procházky. Při jakémkoli podezření by měli zavolat na policii nebo na číslo uvedené na informačních tabulích v oboře,“ vzkázal vedoucí lesní správy Brno Radek Kloz.

Policisté i strážníci po pytlákovi stále pátrají. „Hlídky tam zaslechly několik výstřelů. V oboře jsme uskutečnili několik pátracích akcí. Nyní tam jezdíme na namátkové kontroly. Pokud se bude situace opakovat, hlídky zase zpřísníme,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Lesníci zatím ani nevědí, proč pytlák v oboře řádí. Do Holedné se přitom denně chodí na zvířata dívat rodiny s dětmi z celého Brna. Pro děti je obora kolikrát jediným místem, kde si mohou prohlédnout divoká prasata nebo jeleny a daňky v jejich přirozeném prostředí.

„Nelíbí se mi to. Do obory chodím často. Jenže taková plocha se dá uhlídat jen těžko,“ myslí si Ludmila Bergerová. Jindřich Svoboda s ní souhlasí. „Chodíme do obory s dětmi, je to krásná procházka a pro děti názorný příklad přímo v přírodě. Nevím, jak jim vysvětlím, že jeleni mizí a proč,“ uvažoval Svoboda.