Před dvěma roky do zahrady připutoval samec z Dánska a společnost mu dělaly dvě mladé brněnské vlčice. Už loni se jedné vlčici narodilo mládě, které zoologové na podzim převezli do zoologické zahrady Kišiněv v Moldavsku.

Letos obě samice ve vlčí noře vychovávají devět mláďat. Otcem je právě vlk z Dánska. „Jsou přibližně stejně stará a občas vylezou před noru. Po první veterinární prohlídce se rozhodneme, která si ve skupině necháme a kterým najdeme nový domov," řekla kurátorka chovu savců z brněnské zoologické zahrady Dorota Gremlicová.

Před dvěma roky vlky v zahradě rozdělili do dvou skupin na mladé a staré. Tři samci ze staré smečky odjedou na konci týdne do Slovinska.

Syslům z bratislavského letiště se narodila mláďata

Zcestovalí sysli, kteří do brněnské zoologické zahrady přijeli z bratislavského letiště M. R. Štefánika, odchovali prvních šest mláďata. Devět měsíců po převozu strávili v aklimatizaci a bydleli ve speciální syslí voliéře.

Devětatřicet syslů do zahrady převezli zoologové kvůli programu Agentury ochrany přírody a krajiny. „Na záchraně syslů spolupracujeme se slovenskými ochranáři. Ti minulý rok v srpnu rozmístili na travnatých plochách bratislavského letiště sto třicet pastí k odchytu syslů obecných. A část jsme si převezli do Brna," sdělila mluvčí brněnské zoologické zahrady Monika Brindzáková.

Po převezení pracovníci zahrady vypustili do speciální syslí voliéry o rozměru dvanáct krát dvacet metrů. Je zapuštěná dva metry pod zemí, aby se sysli nemohli podhrabat a z voliéry utéct.

Celých devět měsíců zoologové sysly přikrmovali ječmenem, jablky nebo červenou řepou. Zvířata si ze suchého sena stavěla podzemní pelíšky. „Sysly ve voliéře pravidelně monitorujeme a pořizujeme kamerové záznamy. Z nich vyhodnocujeme zdravotní stav zvířat. Na jaře se jim narodilo prvních šest mláďat. Přesný počet ale nemůžeme určit, protože většinu času tráví plachá zvířata v norách," uvedl koordinátor projektu Petr Šrámek.