Lidé mohou do AZ Toweru vstoupit v úterý 21. května ve dvě hodiny odpoledne. „Prohlédnou si vstupní atrium a garáže. V pátém patře jsme připravili vzorovou kancelář, kde si nájemci vybírají koberce, nábytek nebo příčky. Otevřeme i vyhlídku úplně nahoře. Ta už pak za plného provozu budovy nebude přístupná," uvedl předseda představenstva společnosti AZ Tower Jan Skoupý. Den otevřených dveří končí o půl šesté odpoledne.

Obchodní centrum v prvních třech patrech začne fungovat postupně. Investorská společnost předává obchody jejich budoucím nájemníkům a majitelům, kteří si je už zařídí podle svých potřeb. „Na otevření se připravuje kavárna, restaurace, fitness centrum a třináct obchodních jednotek," doplnil Skoupý.

Fitness centrum otevře na konci prázdnin. „Aby bylo nachystané na září, kdy se do Brna vracejí studenti. Ti tvoří asi osmdesát procent klientů," uvedl projektový manažer stavby Pavel Tureček.

Nejvyšší stavby světa828 metrů Burdž Chalífa
(Spojené arabské emiráty)

601 metrů Abrádž Al-Bajt
(Saúdská Arábie)

509 metrů Tchaj-pej 101
(Tchaj-wan)

492 metrů Shanghai World
Financial Center (Čína)

484 metrů International
Commerce Centre (Čína)

Nejvyšší stavby České republiky111 metrů AZ Tower (Brno)
109 metrů City Tower (Praha)
104 metrů City Empiria (Praha)
96 metrů SHD Komes (Most)
88 metrů Hotel Crowne Plaza Praha

Zdroj: Wikipedia

Ve stejnou dobu otevře i restaurace zaměřená na zdravou stravu, jako ryby a zeleninové saláty, ve které nebudou chybět ani steaky. Rychlejší rozjezd plánují noví majitelé a nájemci kanceláří. Někteří chtějí klienty přijímat už od začátku června.

Investoři věří, že do konce roku se jim podaří najít zájemce o všechny prostory v budově. Nyní je obsazeno asi šedesát procent obchodních ploch, které si většinou koupily nebo pronajaly firmy z Brněnska. „Je to uspokojivé číslo, vzhledem k tomu, že ještě ani neotevřeli," podotkl analytik Tomáš Menčík.

Podle něj má AZ Tower dobře našlápnuto, ale punc výjimečnosti jí nemusí vydržet věčně. „Je to podle mě prestižní adresa, alespoň prozatím. Těží z toho, že je to nejvyšší budova v republice. Atraktivita AZ Tower je obecně vyšší než u ostatních kancelářských komplexů i díky dobrému marketingu. Nevýhodou do budoucna je ale podle mě lokalita. Je to přece jen trochu z ruky," podotkl analytik.

Stavba AZ Tower trvala dva roky a stála asi osm set milionů korun. S výškou 111 metrů se stala nejvyšší budovou v České republice, když předstihla City Tower v Praze na Pankráci. Ta je o dva metry nižší.

Jestli v okolí nové stavby vyrostou další mrakodrapy zatím není jisté. „Rozvoji tam brání nedostatečná kapacita kanalizace. Město si nemůže dovolit ji postavit z vlastního rozpočtu. Osobně bych si přál, aby se zájemci o investice domluvili a postavili ji za svoje," poznamenal náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Deník Rovnost jako první navštívil dokončenou stavbu AZ Tower. Reportáž z exkluzivní prohlídky, technické zajímavosti o nejvyšší budově v České republice a řadu dalších informací najdete ve čtvrtečním vydání tištěného Deníku.