Tisíce kilometrů vzdálené země si návštěvníci festivalu mohli prohlédnout doslova všemi smysly. „Nshima je tradiční africká kaše z bílého zelí a kukuřičné mouky. Přidáváme k ní zeleninovou oblohu. V každé části Afriky se jmenuje jinak," popisuje prodejkyně u jednoho ze stánků.

O kousek dál u provizorního stánku složeného ze dvou stolků voní keňská káva. Lidé k němu míří, přestože je počasí téměř tropické. Horkým nápojem zapíjí africké speciality. „Keňská káva se v České republice pije hojně. Patří k těm kvalitnějším. Sklízí se tam stoprocentní Arabica. Má ostřejší chuť. Takříkajíc si na nic nehraje, stejně jako Keňa," popisuje Jiří A. Richter. V jedné osobě je baristou i tanečníkem. „Před chvílí jsem tady skončil s výukou salsy. Její původ je v Africe. Z Latinské Ameriky ale přebrala spoustu prvků, stejně jako z dalších koutů světa. Proto se jmenuje salsa, stejně jako omáčka. Je to taková směsice všeho," dodává.

Organizátorka Vendula Jičínská je s akcí spokojená. „Vyšlo nám počasí, ale nejlepší je, že se tu lidé baví. Líbí se mi, jak se vrhají do všech programů a workshopů," svěřuje se organizátorka.

Ve víru bubnů

Muž s plnovousem a chybějícím předním zubem zatím bere buben a ve stoje ho svírá mezi nohy. Asi šestnáct lidí sedících v polokruhu po něm opakuje rytmy a bubnuje na značně menší bubínky. „Doma bych si zabubnoval asi trochu víc, ale to je pochopitelné. Na djembe hraju už déle a workshopu se účastnili i začátečníci. Musel se na ně brát ohled," říká student Václav Straka.

I pro něj je ale workshop přínosný. „Naučil jsem se namibijský rytmus nebo jsem alespoň zjistil, že existuje. Myslím, že jsem ho už párkrát doma zkoušel, aniž bych věděl, o co jde," usmívá se student.

I kousek dál si lidé můžou koupit vyřezávaná africká zvířata, šperky, nebo ozdobné mísy. „Všechno jsou to výrobky z Afriky. Tam se také vrátí výtěžek z prodeje," vysvětluje Jičínská. Stejně tak výtěžek ze vstupného na festival. Pořádá ho nezisková organizace Njovu.

Peníze poputují na podporu Vzdělávacího centra pro děti v chudinské čtvrti Chibolya v hlavním městě Zambie Lusace. Centrum nyní navštěvuje sedmdesát dětí, které jejich opatrovníci neposílají do školy. „Výtěžek organizace se využije na rekonstrukci dvou tříd a nezbytné školní vybavení," doplnila Jičínská.