VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Což takhle dát si cvrčka v karamelu?

Brno - Všichni Brňané otrlejší povahy dnes mohli ochutnat netradiční kulinářské speciality. Potemník brazilský s chilli, lívanečky s moučnými červy nebo cvrčci v karamelu byli součástí dnešního menu na speciální přednášce Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

6.5.2008 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií
Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když člověk objeví v restauraci na talíři červa, obvykle si jde hned stěžovat. Na dnešní přednášce Marie Borkovcové na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě si ale strávníci postěžovat nemohli. Švábi a červi byli totiž hlavní surovinou k přípravě sladkých i slaných jídel.

Vše začíná po hodinové přednášce. Cukrář z brněnské restaurace Noem Arch Petr Ocknecht, který má vaření z hmyzu jako koníček, rozpálí pánev s hrncem a show může začít. Jako předkrm kuchař podává palačinky s moučnými červy. „Trošku to křupe, ale kdybych to nevěděla, nepoznám podle chuti, že je to červ,“ sděluje svůj dojem Jaromíra Borešová.

To už se ale na pánvi připravuje další výživná specialita, opečení švábi po provensálsku. „Byla jsem tady i loni. Letos budu mít ale švába poprvé, tak se těším, až ho ochutnám,“ říká pedagožka Věra Hubáčková. „Chutná to spíš jako nějaké koření, ani nevnímám, že je to hmyz,“ podotýká Barbora Vejtasová.
Spousta lidí se ale při pohledu na smažící se brouky spíš ušklíbá. „Přišel jsem sem s tím, že to jíst rozhodně nebudu. Ale s tou zeleninou to vypadá docela přijatelně. Dovedu si představit, že bych jedl larvy, které žijí ve stromech. Ty jsou čisté a pěkně tučné,“ dodává Jaroslav Hrozek.

Autor: Barbora Kurcová

6.5.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto

Poraněné dítě: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Brno – Dívka zpodobňující hada, šokující akrobacie na rukou. A také žongléři s obrovskými vázami či kouzlení. Tato a další čísla jsou součástí pitoreskního Grandhotelu Hong Kong – představení, které v úterý v Brně premiérově uvede Čínský národní cirkus.

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies