VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Což takhle dát si cvrčka v karamelu?

Brno - Všichni Brňané otrlejší povahy dnes mohli ochutnat netradiční kulinářské speciality. Potemník brazilský s chilli, lívanečky s moučnými červy nebo cvrčci v karamelu byli součástí dnešního menu na speciální přednášce Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

6.5.2008 1
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když člověk objeví v restauraci na talíři červa, obvykle si jde hned stěžovat. Na dnešní přednášce Marie Borkovcové na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě si ale strávníci postěžovat nemohli. Švábi a červi byli totiž hlavní surovinou k přípravě sladkých i slaných jídel.

Vše začíná po hodinové přednášce. Cukrář z brněnské restaurace Noem Arch Petr Ocknecht, který má vaření z hmyzu jako koníček, rozpálí pánev s hrncem a show může začít. Jako předkrm kuchař podává palačinky s moučnými červy. „Trošku to křupe, ale kdybych to nevěděla, nepoznám podle chuti, že je to červ,“ sděluje svůj dojem Jaromíra Borešová.

To už se ale na pánvi připravuje další výživná specialita, opečení švábi po provensálsku. „Byla jsem tady i loni. Letos budu mít ale švába poprvé, tak se těším, až ho ochutnám,“ říká pedagožka Věra Hubáčková. „Chutná to spíš jako nějaké koření, ani nevnímám, že je to hmyz,“ podotýká Barbora Vejtasová.
Spousta lidí se ale při pohledu na smažící se brouky spíš ušklíbá. „Přišel jsem sem s tím, že to jíst rozhodně nebudu. Ale s tou zeleninou to vypadá docela přijatelně. Dovedu si představit, že bych jedl larvy, které žijí ve stromech. Ty jsou čisté a pěkně tučné,“ dodává Jaroslav Hrozek.

Autor: Barbora Kurcová

6.5.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies