VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Což takhle dát si cvrčka v karamelu?

Brno - Všichni Brňané otrlejší povahy dnes mohli ochutnat netradiční kulinářské speciality. Potemník brazilský s chilli, lívanečky s moučnými červy nebo cvrčci v karamelu byli součástí dnešního menu na speciální přednášce Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

6.5.2008 1
SDÍLEJ:

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když člověk objeví v restauraci na talíři červa, obvykle si jde hned stěžovat. Na dnešní přednášce Marie Borkovcové na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě si ale strávníci postěžovat nemohli. Švábi a červi byli totiž hlavní surovinou k přípravě sladkých i slaných jídel.

Vše začíná po hodinové přednášce. Cukrář z brněnské restaurace Noem Arch Petr Ocknecht, který má vaření z hmyzu jako koníček, rozpálí pánev s hrncem a show může začít. Jako předkrm kuchař podává palačinky s moučnými červy. „Trošku to křupe, ale kdybych to nevěděla, nepoznám podle chuti, že je to červ,“ sděluje svůj dojem Jaromíra Borešová.

To už se ale na pánvi připravuje další výživná specialita, opečení švábi po provensálsku. „Byla jsem tady i loni. Letos budu mít ale švába poprvé, tak se těším, až ho ochutnám,“ říká pedagožka Věra Hubáčková. „Chutná to spíš jako nějaké koření, ani nevnímám, že je to hmyz,“ podotýká Barbora Vejtasová.
Spousta lidí se ale při pohledu na smažící se brouky spíš ušklíbá. „Přišel jsem sem s tím, že to jíst rozhodně nebudu. Ale s tou zeleninou to vypadá docela přijatelně. Dovedu si představit, že bych jedl larvy, které žijí ve stromech. Ty jsou čisté a pěkně tučné,“ dodává Jaroslav Hrozek.

Autor: Barbora Kurcová

6.5.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kyjovský odchovanec Jan Bárta.

Froome býval suverénnější. Konkurence teď bude hladovější, říká Bárta

Ilustrační foto.

Ukaž kapsy, jinak střelím. Trojici za přepadení v Brně hrozí až 10 let vězení

Fotbalista Zbrojovky Michal Škoda odpoví online čtenářům Deníku Rovnost

Brno – Zkusil si vysněné zahraniční angažmá, ale z norského Lilleströmu se fotbalista Michal Škoda vrátil zpět do Zbrojovky. Hostování na severu Evropy si představoval určitě jinak, ze třinácti utkání nastoupil pouze třikrát v základní sestavě a jedinou branku vstřelil hned při své premiéře.

Hororový zážitek. Terénní auto najíždělo v noci do skupinky starších lidí

Kuchařovice – Šok, strach o život, hororový zážitek. Tak popisuje šestice starších lidí z Kuchařovic na Znojemsku situaci, kterou zažili, když se zkratkou po polní cestě vraceli z návštěvy přátel v sousedních Suchohrdlech. Někdo do nich najížděl větším autem, možná terénním. Divoce kolem nich jezdil a honil je po poli.

Zbrojovka představila nový dres i partnera, vepředu spoléhá na tři útočníky

Brno /FOTOGALERIE/ – Jestliže v minulém ročníku nejvyšší české soutěže brněnští fanoušci přijali, že se po velkých změnách jednalo o poznávací sezonu, v nadcházející sezoně už Zbrojovce nic neodpustí. To si uvědomuje vedení, trenér i hráči. „Vytkli jsme si cíl skončit do osmého místa, tedy v první polovině tabulky. Loňská sezona nás neuspokojila, byla takzvaně startovací,“ uvedl brněnský kouč Svatopluk Habanec.

Bratrovi skoro uřízl hlavu

Brno, Jihlava – Krajský soud v Brně začal projednávat dvojnásobnou vraždu v Jihlavě. Obžalovaným je nadějný hudebník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení