VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Což takhle dát si cvrčka v karamelu?

Brno - Všichni Brňané otrlejší povahy dnes mohli ochutnat netradiční kulinářské speciality. Potemník brazilský s chilli, lívanečky s moučnými červy nebo cvrčci v karamelu byli součástí dnešního menu na speciální přednášce Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

6.5.2008 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
15 fotografií

Všichni Brňané budou moci ochutnat netradiční kulinářské speciality.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Když člověk objeví v restauraci na talíři červa, obvykle si jde hned stěžovat. Na dnešní přednášce Marie Borkovcové na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě si ale strávníci postěžovat nemohli. Švábi a červi byli totiž hlavní surovinou k přípravě sladkých i slaných jídel.

Vše začíná po hodinové přednášce. Cukrář z brněnské restaurace Noem Arch Petr Ocknecht, který má vaření z hmyzu jako koníček, rozpálí pánev s hrncem a show může začít. Jako předkrm kuchař podává palačinky s moučnými červy. „Trošku to křupe, ale kdybych to nevěděla, nepoznám podle chuti, že je to červ,“ sděluje svůj dojem Jaromíra Borešová.

To už se ale na pánvi připravuje další výživná specialita, opečení švábi po provensálsku. „Byla jsem tady i loni. Letos budu mít ale švába poprvé, tak se těším, až ho ochutnám,“ říká pedagožka Věra Hubáčková. „Chutná to spíš jako nějaké koření, ani nevnímám, že je to hmyz,“ podotýká Barbora Vejtasová.
Spousta lidí se ale při pohledu na smažící se brouky spíš ušklíbá. „Přišel jsem sem s tím, že to jíst rozhodně nebudu. Ale s tou zeleninou to vypadá docela přijatelně. Dovedu si představit, že bych jedl larvy, které žijí ve stromech. Ty jsou čisté a pěkně tučné,“ dodává Jaroslav Hrozek.

Autor: Barbora Kurcová

6.5.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies