VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Do zvěřince v Tyršově sadu přibyla kůzlata

Brno – Zvěřinec v Tyršově sadu má nové přírůstky. V parku chovají zvířata již několik let, před třemi dny tam ale přibyla mláďata kamerunské kozy. „Jsou to kluk a holka. I když jsou malá, hned po narození dokážou chodit," řekl tamní správce Tomáš Hájek.

24.2.2016
SDÍLEJ:

Nová mláďata kamerunské kozy v Tyršově sadu.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Kamerunská koza je nejmenší plemeno kozy domácí a pochází z Afriky. „Jsou zvyklé na sušší podmínky, na chov jsou nenáročné. Nepotřebují žádnou speciální potravu. Chutnají ji větve, listy a tráva. Kromě toho je krmíme mrkví, zelím i suchým pečivem," uvedl Hájek.

Návštěvníci Tyršova sadu by jim ale jídlo nosit neměli. Problémem je například čerstvé pečivo. „Prosíme zájemce, aby zvířata nekrmili, mohli by jim nechtěně způsobit zdravotní obtíže," připomněl správce.

Kozy mohou návštěvníci spatřit od devíti rána do jedenácti večer. „Zvířata chováme v ohradě, na večer je nezavíráme. Lidé se na ně mohou podívat po celou dobu, kdy je park otevřený," poznamenal Hájek. Kůzlata zůstanou na místě minimálně půl roku. „Poté pro ně budeme pravděpodobně hledat kupce," doplnil správce.

LUCIA TUPÁ

Autor: Redakce

24.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies