Kromě starých archivů s knihovními lístky, které dříve nahrazovaly internetové katalogy knihoven, se tentokrát lidé podívali třeba na digitalizační oddělení knihovny nebo do zázemí restaurátorů. Z rozpadajících se několik set let starých knih tam restaurátor Svatopluk Ryška dělá klenoty druhé největší knihovny v České republice.

Kromě toho se mohli podívat, jak se třeba dělá takzvaná destruktivní digitalizace starých knih. „Tu volíme u děl, která máme v několika svazcích. Před samotným skenováním do počítače je totiž vyřízneme z vazby a stroj si pak sám velice rychle naskenuje všechny stránky. Listy už pak pošleme do sběru," uvedl Zdeněk Hruška z digitalizačního oddělení knihovny.

Tam mimo jiné vlastní i velký skenr, který umožňuje do počítače přefotit i velké historické mapy, aniž by došlo k jejich poškození.

Další příležitost pro návštěvu zákulisí knihovny dostanou lidé v březnu. „Tentokrát ale nakoukneme do archivu knihovny. Snažíme se takto lidem více knihovnu otevřít, je to takový trend posledních let po celém světě," uvedla organizátorka celé prohlídky Monika Kratochvílová z metodologického oddělení knihovny.