VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Brno v zeleném hávu. Nejen pivo, ale i nasvícený Jošt a Špilberk

Brno – Podle lidových tradic se na Zelený čtvrtek má jíst špenát. Tisíce Brňanů již deset let volí raději do zelena zbarvené pivo. „Nedokáži si už představit Velikonoce bez posezení s přáteli nad zeleným pivem. Navíc se mu přece přezdívá tekutý chléb, a ten je taky postní jídlo," poukázal s humorem na návaznost k tradicím student Jan Březina, který na zelené pivo zamířil na Mendlovo náměstí do největšího brněnského pivovaru.

24.3.2016 AKTUALIZOVÁNO 24.3.2016
SDÍLEJ:

Socha Jošta na Moravském náměstí ve čtvrtek netradičně nasvícená na zeleno.Autor: DENÍK/Attila Racek

Právě pivovar Starobrno tradici před deseti lety založil. Letos tamní sládci směsí bylin obarvili celkem čtyři a půl tisíce hektolitrů populárního nápoje. „Speciální součást piva sládci připravují ze tří druhů bylin. Jediná přísada, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," prozradila Ludmila Čechová ze společnosti Heineken, jež pivovar vlastní.

K jubi­lenímu desátému ročníku brčálového piva se po setmění do stejné barvy oblékl i hrad Špilberk a jezdecká socha Jošta na Moravském náměstí.

Velikonoční překvapení pro milovníky piva si ale nachystaly i menší pivovary, třeba Hauskrecht či Magistr.

Autor: Alžběta Nečasová

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Archeologové našli v Tišnově šest tisíc let staré pravěké ozdoby a nádoby

Tišnov - Bronzové ozdoby, výrobky z kostí a parohů, mísa a hrnec. Až šest tisíc roků staré nálezy odkryli minulý týden archeologové v Tišnově na Brněnsku.

Skládací kola? Klidně jako součást šatníku, říká jejich milovník Brunecký

Brno - Jízdní kolo, které se vejde do kufru auta, pod stůl v restauraci nebo do zavazadlové přihrádky ve vlaku. Svou první takzvanou skládačku si Ondřej Brunecký koupil před devíti lety v Anglii. Teď je prodává, a navíc organizuje české výpravy na mistrovství světa skládacích kol. „Mají kolem sebe auru něčeho výjimečného, jejich majitele spojují," říká devětatřicetiletý Brňan.

Šijeme léčbu nádorů na míru, říká medik

Brno - V laboratoři tráví dvaadvacetiletý student Masarykovy univerzity Ondrej Beláň až dvanáct hodin denně. Pod vedením Lumíra Krejčího zkoumá možnosti, jak napravit poškození DNA, které vede ke vzniku nádorů. „Momentálně se používá stejná léčba na mnoho nádorů, přestože každý je jiný a jinak odolný. Cílem našeho výzkumu je umět ušít léčbu na míru," usmívá se Beláň.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.