VYBERTE SI REGION

Co k sektu? Máme tu několik variant

Brno - (AKTUALIZOVÁNO) Sommeliéři a barmani z České republiky, Slovenské republiky a Rakouska se utkali v klání o první místo v soutěži Brněnský vánoční pohár 2008, která se konala v hotelu International.

1.12.2008
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
Soutěž o nejlepšího barmana roku.

Soutěž o nejlepšího barmana roku.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Stoly a porota v hotelu International jsou připraveny, z řad diváků se ozývá povzbuzující potlesk. Začíná osmý ročník již tradiční brněnské soutěže znalců vína a barmanů. U stolů na účastníky čekají porotci hrající roli hostů. „Nejsme moc bohatí, k čemu byste nám ho doporučil?“ zkouší pohotovost soutěžícího porotce u prvního stolu poté, co mladý sommelier představí růžové víno Bohemia Sekt.

Devatenáctiletý Jiří Kalický z Brna se usměje, na chvíli se zamyslí a s nenuceností nabídne několik variant. Porotce spokojeně kývne hlavou a servis může pokračovat. Mladík kontroluje barvu, víno ochutná a se slovy „Je to v pořádku, vůně i chuť jsou nádherné“ nalévá hostům.

U druhého stolu mezitím jiná soutěžící bojuje s trémou. Láhev otevírá pomalu, vytažení špuntu nesmí doprovázet žádný zvuk. Při rozlévání vína se sommelierce viditelně třesou ruce, ve tváři má soustředěný výraz. Rozloučí se s hosty a při odchodu zklamaně kroutí hlavou.

Po představení dovedností při obsluhování musí soutěžící podle čichu a chuti rozpoznat čtyři druhy vína. „Skutečný sommelier by to měl zvládnout,“ podotýká organizátor soutěže Radek Dušín. Někteří z nich však u mikrofonu jen nešťastně mlčí, úkol je nad jejich znalosti.

Po degustaci opouštějí místo a přenechávají ho barmanům. „Zatleskejte, jsou nervózní. Začínáme!“ odpočítává Dušín a barmani se chopí lžící na led. Jejich pohyby jsou bleskové, žádná vteřina nesmí přijít nazmar. Za sedm minut mají připravit pět koktejlů. „Rozhodující je chuť a vůně,“ vysvětluje prezident Barmanské asociace Aleš Svojanovský, zatímco se u stolů skleničky a ruce spojují v jeden rychlý kolotoč.

Vítězům, které určila odborná porota, všichni uznale tleskají. Z padesáti barmanů byla nejlepší Pavlína Kobrová z Hronova na Náchodsku, pětadvacet sommelierů porazil Adam Bencze z Prahy.

Vítězný recept
CRANBERRI
Ingredience:
2 dl Monin Airelle
3 dl Bacardi Oro
2 dl Campari Bitter
ozdoba – karambola

Způsob přípravy:
V míchací sklenici se všechny nápoje krátce, ale důkladně promíchají s kostkovým ledem. Výsledek se scedí přes barmanské sítko do připravených koktejlových sklenic.

MARIJA NOBILISOVÁ

1.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies