VYBERTE SI REGION

Co k sektu? Máme tu několik variant

Brno - (AKTUALIZOVÁNO) Sommeliéři a barmani z České republiky, Slovenské republiky a Rakouska se utkali v klání o první místo v soutěži Brněnský vánoční pohár 2008, která se konala v hotelu International.

1.12.2008
SDÍLEJ:
Fotogalerie
14 fotografií
Soutěž o nejlepšího barmana roku.

Soutěž o nejlepšího barmana roku.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Stoly a porota v hotelu International jsou připraveny, z řad diváků se ozývá povzbuzující potlesk. Začíná osmý ročník již tradiční brněnské soutěže znalců vína a barmanů. U stolů na účastníky čekají porotci hrající roli hostů. „Nejsme moc bohatí, k čemu byste nám ho doporučil?“ zkouší pohotovost soutěžícího porotce u prvního stolu poté, co mladý sommelier představí růžové víno Bohemia Sekt.

Devatenáctiletý Jiří Kalický z Brna se usměje, na chvíli se zamyslí a s nenuceností nabídne několik variant. Porotce spokojeně kývne hlavou a servis může pokračovat. Mladík kontroluje barvu, víno ochutná a se slovy „Je to v pořádku, vůně i chuť jsou nádherné“ nalévá hostům.

U druhého stolu mezitím jiná soutěžící bojuje s trémou. Láhev otevírá pomalu, vytažení špuntu nesmí doprovázet žádný zvuk. Při rozlévání vína se sommelierce viditelně třesou ruce, ve tváři má soustředěný výraz. Rozloučí se s hosty a při odchodu zklamaně kroutí hlavou.

Po představení dovedností při obsluhování musí soutěžící podle čichu a chuti rozpoznat čtyři druhy vína. „Skutečný sommelier by to měl zvládnout,“ podotýká organizátor soutěže Radek Dušín. Někteří z nich však u mikrofonu jen nešťastně mlčí, úkol je nad jejich znalosti.

Po degustaci opouštějí místo a přenechávají ho barmanům. „Zatleskejte, jsou nervózní. Začínáme!“ odpočítává Dušín a barmani se chopí lžící na led. Jejich pohyby jsou bleskové, žádná vteřina nesmí přijít nazmar. Za sedm minut mají připravit pět koktejlů. „Rozhodující je chuť a vůně,“ vysvětluje prezident Barmanské asociace Aleš Svojanovský, zatímco se u stolů skleničky a ruce spojují v jeden rychlý kolotoč.

Vítězům, které určila odborná porota, všichni uznale tleskají. Z padesáti barmanů byla nejlepší Pavlína Kobrová z Hronova na Náchodsku, pětadvacet sommelierů porazil Adam Bencze z Prahy.

Vítězný recept
CRANBERRI
Ingredience:
2 dl Monin Airelle
3 dl Bacardi Oro
2 dl Campari Bitter
ozdoba – karambola

Způsob přípravy:
V míchací sklenici se všechny nápoje krátce, ale důkladně promíchají s kostkovým ledem. Výsledek se scedí přes barmanské sítko do připravených koktejlových sklenic.

MARIJA NOBILISOVÁ

1.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AKTUALIZUJEME

Ve vlaku na brněnském nádraží se střílelo. U Malé Ameriky cvičily aktivní zálohy

Brno – Posily! Ozbrojený útočník! Výkřiky a výstřely se nesly v sobotu okolím brněnské Malé Ameriky. Ozbrojené zálohy na tamních kolejích trénovaly, jak se chovat při nečekaných situacích, které jejich členy mohou potkat při rutinních konrolách cestujících.

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies