„Nalákat studenty na exkurzi do školy se nám nedařilo. Tak jsme vyšli mezi ně," okomentovala hlavní myšlenku týdenní akce koordinátora projektu Hana Alexová z Fakulty chemické. Dodává, že výhodou je i to, že taková akce má širší dopad. „Naše ukázky uvidí kromě studentů i veřejnost, která často nemá jasnou představu o tom, co je to odborná chemie," řekla Alexová.

Na dopolední program v nákupním centru přišly desítky žáků základních škol, které zaujaly hlavně atraktivní pokusy. „Prezentace mě moc nebavily, ale pokusy se mi líbily. Hlavně faraónovi hadi nebo topení medvěda," uvedla Kati na Filipidu ze Základní školy Mutěnická.

Žáci pak soutěžili ve vědomostní soutěži. Odpovědi na kvizové otázky hledali na informačních panelech rozmístěných v nákupním centru, které jsou součástí výstavy Přišla k vám věda. Na fotografiích ale nejsou zachycené žádné bílé pláště nebo zkumavky. „Chtěli jsme ukázat, co je skutečná chemie, takže jsme nefotili žádné baňky nebo pokusy. Jsou to naši doktorandi, kteří ukazují chemii v životě," řekla s trochou nadsázky Alexová.

Zajímavostí výstavy jsou i fotografie pořízené jediným korelativním mikroskopem Česku, tedy mikroskopem kombinující barevný a černobílý obraz. Vyvrcholením celého týdne bude páteční Noc vědců.

ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ