VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

26.8.2015 4
SDÍLEJ:

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht, který se původně vyučil kuchařem, věnoval se také cukrařině a s vařením z hmyzů začal před dvanácti lety.

Celou hostinu doprovodil odborným výkladem. „Hmyz obsahuje vlákninu, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy i proteiny. Například nožičky hmyzu jsou prospěšné pro lidské zažívání," vyzdvihl kuchař blahodárné účinky drobných členovců.

Upozornil, že na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až čtyřicet procent živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možné hmyz zkonzumovat celý.

Ocknecht začal jako první v České republice servírovat v restauraci cvrčky, šváby nebo sarančata. Podle jeho slov upravený švábi chutnají jako teplé škvarky, termiti jako oříšky a mouční červi jako celozrnný chléb.

Popularizovat pokrmy z netradičních ingrediencí na západě, kde to není tak běžné jako například v Asii či Africe, se Ocknecht snaží mimo jiné kuchařkou Kuchyně hmyzem zpestřená, jejíž je spoluautor.

Autor: Věra Sychrová

Ochutnali jste někdy hmyzí specialitu?

ANO

29 %

NE

71 %

Hlasovalo: 49

Anketa byla ukončena

26.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Vizualizace stavby velkého městského okruhu mezi Husovickým tunelem a tunelem pod Vinohrady. Ilustrační foto.
12 7

VMO nabírá další zpoždění. Stavbu vinohradského tunelu komplikuje složitý terén

Brno zná nejlepší podniky. Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, restauracím Koishi

Brno /ANKETA/ – Nejlepší brněnskou restauraci, bar nebo bistro ocenila v pondělí odborná porota v nezávislém gastronomickém hodnocení Gourmet Brno 2017. „Podniky hodnotilo jedenadvacet porotců. Ocenění pak udělili dohromady v sedmi kategoriích," vysvětlila ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Cvrnkni si, vyzývají divadelníci. Divadlo Bolka Polívky zakončí sezonu

Brno - Neboj se a cvrnkni si, neboť cvrnknout si je lidské a nikdo by se toho neměl bát. S tímto prohlášením zahájí Divadlo Bolka Polívky třetí ročník turnaje ve stolních kuličkách Jakubák Open, a symbolicky tak zakončí svoji 24. divadelní sezonu.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu spor mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies