VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

26.8.2015 4
SDÍLEJ:

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht, který se původně vyučil kuchařem, věnoval se také cukrařině a s vařením z hmyzů začal před dvanácti lety.

Celou hostinu doprovodil odborným výkladem. „Hmyz obsahuje vlákninu, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy i proteiny. Například nožičky hmyzu jsou prospěšné pro lidské zažívání," vyzdvihl kuchař blahodárné účinky drobných členovců.

Upozornil, že na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až čtyřicet procent živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možné hmyz zkonzumovat celý.

Ocknecht začal jako první v České republice servírovat v restauraci cvrčky, šváby nebo sarančata. Podle jeho slov upravený švábi chutnají jako teplé škvarky, termiti jako oříšky a mouční červi jako celozrnný chléb.

Popularizovat pokrmy z netradičních ingrediencí na západě, kde to není tak běžné jako například v Asii či Africe, se Ocknecht snaží mimo jiné kuchařkou Kuchyně hmyzem zpestřená, jejíž je spoluautor.

Autor: Věra Sychrová

Ochutnali jste někdy hmyzí specialitu?

ANO

29 %

NE

71 %

Hlasovalo: 49

Anketa byla ukončena

26.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies