VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

26.8.2015 4
SDÍLEJ:
Fotogalerie
18 fotografií
Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht.

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht, který se původně vyučil kuchařem, věnoval se také cukrařině a s vařením z hmyzů začal před dvanácti lety.

Celou hostinu doprovodil odborným výkladem. „Hmyz obsahuje vlákninu, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy i proteiny. Například nožičky hmyzu jsou prospěšné pro lidské zažívání," vyzdvihl kuchař blahodárné účinky drobných členovců.

Upozornil, že na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až čtyřicet procent živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možné hmyz zkonzumovat celý.

Ocknecht začal jako první v České republice servírovat v restauraci cvrčky, šváby nebo sarančata. Podle jeho slov upravený švábi chutnají jako teplé škvarky, termiti jako oříšky a mouční červi jako celozrnný chléb.

Popularizovat pokrmy z netradičních ingrediencí na západě, kde to není tak běžné jako například v Asii či Africe, se Ocknecht snaží mimo jiné kuchařkou Kuchyně hmyzem zpestřená, jejíž je spoluautor.

Autor: Věra Sychrová

Ochutnali jste někdy hmyzí specialitu?

ANO

29 %

NE

71 %

Hlasovalo: 49

Anketa byla ukončena

26.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Jozef Minár.

Dřív podnikavý člověk se vyhýbá společnosti, popsala znalkyně následky týrání

Zimní stadion za Lužánkami - z archivu
AKTUALIZOVÁNO
23 14

Návrat hokeje za Lužánky? Ve hvězdách. Původní zimní stadion vznikl před 70 lety

Ohromila porotu v Hollywoodu. Zpěvačka natočila klip na Brněnské přehradě

Brno /VIDEO/ - Hladinu Brněnské přehrady si jako kulisu ke svému zpěvu vybrala Kateřina Kolčavová. Na konci loňského roku zde natočila videoklip ke své první písničce Don't say no. „Natáčení bylo náročné, ale i tak si chci jednou zahrát ve filmu," říká sedmnáctiletá zpěvačka, která získala loni a předloni několik ocenění na Mistrovství světa v interpretačním umění v americkém Hollywoodu.

Zpronevěra 141 milionů: Placení faktur jsem nekontroloval, řekl exnáměstek Jonáš

Brno – Před krajským soudem ve čtvrtek opět stanul bývalý náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš. Obžalovaný je společně s Janem Čermákem a Miroslavem Brožíkem ze zpronevěry za více než 141 milionů korun a porušení povinnosti při správě podniku Na Panence v roce 2010 a 2011. Obžalovaným, kteří tvrdí, že jsou nevinní, hrozí i deset let ve vězení.

Nová hala za Lužánkami? O aréně rozhodneme podle studie, povídá Zábranský

Brno - Zimní stadion, na kterém začínal s hokejem, slaví sedmdesáté výročí od svého otevření. Majitel a kouč Komety Libor Zábranský mluví o legendárním místě za Lužánkami, kam by rád svůj klub vrátil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies