VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

26.8.2015 4
SDÍLEJ:

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Nevšední gurmánský zážitek pro příznivce hmyzí kuchyně, tedy takzvané entomofágy, připravil kuchař Petr Ocknecht, který se původně vyučil kuchařem, věnoval se také cukrařině a s vařením z hmyzů začal před dvanácti lety.

Celou hostinu doprovodil odborným výkladem. „Hmyz obsahuje vlákninu, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy i proteiny. Například nožičky hmyzu jsou prospěšné pro lidské zažívání," vyzdvihl kuchař blahodárné účinky drobných členovců.

Upozornil, že na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až čtyřicet procent živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možné hmyz zkonzumovat celý.

Ocknecht začal jako první v České republice servírovat v restauraci cvrčky, šváby nebo sarančata. Podle jeho slov upravený švábi chutnají jako teplé škvarky, termiti jako oříšky a mouční červi jako celozrnný chléb.

Popularizovat pokrmy z netradičních ingrediencí na západě, kde to není tak běžné jako například v Asii či Africe, se Ocknecht snaží mimo jiné kuchařkou Kuchyně hmyzem zpestřená, jejíž je spoluautor.

Autor: Věra Sychrová

Ochutnali jste někdy hmyzí specialitu?

ANO

29 %

NE

71 %

Hlasovalo: 49

Anketa byla ukončena

26.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

V dopravním uzlu u zoologické zahrady vzniknou veřejné toalety. Budou zdarma

I přes déšť obsypali břeh řeky Svitavy diváci. Mladí, starší i rodiny s dětmi se přišli podívat na letošní ročník Neckyády, která byla součástí festivalu Překročme řeku.
28

Plovoucímu autu odpadly kusy karoserie. Neckyádu ovládl paddleboard pořadatelek

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Brno /ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Robot zatím zachraňuje plyšáky. V budoucnu může najít uplatnění i v průmyslu

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ - Učí roboty sbírat plechovky a zachraňovat plyšáky. V budoucnu by tyto chytré stroje mohly najít uplatnění i v průmyslu.

Šafářová se stane světovou jedničkou ve čtyřhře

Cincinnati, Brno – Vystoupá až na trůn. Brněnská rodačka Lucie Šafářová se stane poprvé světovou jedničkou ve čtyřhře. Žezlo převezme po kamarádce a spoluhráčce z deblového páru zraněné Američance Bethanie Mattekové-Sandsové.

AKTUALIZOVÁNO

Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Olbramkostel /FOTOGALERIE/ – Málo frekventovaný železniční přejezd u stanice Olbramkostel na Znojemsku se stal v pátek svědkem nebývalé tragédie. Přímo na přejezdu se srazil osobní motorový vlak se Škodou Octavia. Srážka si vyžádala dva lidské životy. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení