Do dneška se registrovalo přes 18.500 studentů, což je oproti loňsku nárůst o více než 6000. Mnoho návštěvníků přichází také bez registrace. Zájemci jsou především z řad studentů třetích a čtvrtých ročníků středních škol. Program je však připravený i pro jejich kantory. Organizátoři nově navázali spolupráci s Asociací výchovných poradců a vytvořili pro pedagogy centrum se speciálním programem.

"Zájem pedagogů velice stoupl, letos se zaregistrovalo 350 učitelů a výchovných poradců, loni to bylo 100," sdělil novinářům ředitel veletrhu Gaudeamus Pavel Mikula.

Školy volí různé strategie, jak přilákat ke svému stánku návštěvníky. Některé sází na samotné studenty a osobní rozhovory, jiné mají připravený interaktivní program. Univerzita obrany před pavilonem vystavila těžkou vojenskou techniku, u jejího stánku zájemci zhlédnou ukázku osvobození zajatců. Ve stánku Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy si zájemci vyzkoušejí 3D brýle.

Na rukou studentek z Mendlovy univerzity sedí sova pálená a káně Harrisova. Technické školy sází na prezentaci svého výzkumu, a tak jsou na mnoha místech připravené provizorní laboratoře. České vysoké učení technické v Praze představuje roboty, kteří umí například poskládat Rubikovu kostku. Technické školy z Brna a Ostravy přivezly formuli sestrojenou studenty.

Zájemce obcházející stánky však nezajímají jen vědecké výsledky škol, obtížnost přijímacích zkoušek, úroveň studia a budoucí uplatnění, ale také informace ze zákulisí univerzit a vysokoškolské života. Otázky směřují také na kvalitu a dostupnost kolejí.

Na 23. ročníku veletrhu jsou zastoupeny prakticky všechny české vysoké školy. Rekordní je i počet zastoupených států. Celkem vystavuje 90 zahraničních škol z 21 zemí. Svůj stánek mají školy z Evropy, ale také ze Spojených států a Austrálie. Každým rokem se také zvětšuje výstavní plocha veletrhu. Už čtvrtým rokem zaplnil veletrh dva pavilony.

"Čísla svědčí o tom, že pravý rozvoj veletrhu můžeme teprve očekávat. I v době, kdy mají studenti možnost si vybrat školu přes internet a mají v ruce mobil i tady, jde vidět, že mají zájem o osobní setkání a veletrhy," řekl ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.