„Akcí chceme návštěvníky přesvědčit o tom, že na VUT se nepřipravují jen nudní inženýři, ale že naši studenti mají rovněž dostatek možností zapojit se do nejrůznějších forem mimostudijní činnosti a uplatnit se v zájmových projektech," uvedl rektor Petr Štěpánek.

Návštěvníci si mohli pod dohledem studentů vyzkoušet například jízdní simulátor formule anebo obdivovat kráčející roboty nazvané Černá vdova a Krab. „Názvy robotů jsme vybrali podle toho, že imitují skutečné pohyby těchto zvířat," nastínil doktorand v oboru robotika Tomáš Jílek.

Ten na akci prezentoval také dálkově ovládaného hliníkového robota, kterého při nebezpečných misích využívá armáda. „V případě, že armádní vozidlo jede do terénu, který je neznámý nebo nebezpečný, vyšle na průzkum robota. Má zabudovanou kameru a také senzory, které měří hladinu kyslíku anebo přítomnost nebezpečných látek," vysvětlil Jílek, který se robotům věnuje od základní školy.

Dodal, že VUT pracuje rovněž na vývoji populárních dronů, tedy bezpilotních letounů. „Používají se především pro vzdálený průzkum. Na místech, kam se nedá s robotem dojet po zemi. Zajímavostí je, že dron může vzlétnout z těla robota," popsal mladý muž.