Vysvědčení jim jejich třídní učitelka a zástupkyně ředitele předaly přímo ve věži Staré radnice nedaleko brněnského Zelného trhu.

Netradiční zakončení letošního vyučování si všichni školáci chválili. „Moc se mi to líbilo. Byl bych rád, kdybychom sem chodili každý rok," říká nadšeně Gabriel Boček.

Energetické děti neodradil ani náročný výstup. „Museli jsme vyjít 173 schodů. Jsem unavený, ale zvládl jsem to," chlubí se hrdě zadýchaný Dan Pavlík.

Po gratulacích se žáci přesunuli na ochoz třiašedesátimetrové radniční věže. „Je to fakt vysoko," hodnotí pohledem dolů z ochozu Lucie Maarová. Stejně jako její kamarádka Adriana strach ale neměla.

Školáci byli už v pátek plní prázdninové nálady a vzájemně se chlubili, kam o prázdninách pojedou na dovolenou. „Chystáme se na chalupu. A potom ještě do Řecka k moři," hlásá Pavlík.

Na toho hned reagoval Matyáš Ostrý. „O prázdninách toho bude opravdu hodně. Já s rodinou pojedu do Chorvatska," vysvětluje budoucí čtvrťák.

Nadšení ze zakončení nebyli jen školáci, ale i jejich rodiče. „Mně se originální způsob předávání vysvědčení líbí a děti vypadají, že si to užívají," říká Ilona Oborná.

Žáci základní školy v Husově ulici jsou jediní z Brna, kteří takto zakončili školní rok. „Je možné, že školám nabídneme stejnou možnost i příští rok," informovala organizátorka akce za turistické a informační centrum Gabriela Peringerová.

EVA NAGYOVÁ